Savez općina i gradova FBiH poručio: Bez suradnje sa višim razinama nema prosperiteta države

Sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH održana je danas u Gradskoj vijećnici Mostara, gdje je istaknuto da bez suradnje lokalne zajednice sa višim razinama vlasti ne može biti napretka i prosperiteta, javlja Anadolu Agency (AA).

Na dnevnom redu sjednice, među ostalim, razmatran je nacrt sporazuma o suradnji između Vlade Federacije BiH, Parlamenta Federacije BiH i Saveza općina i gradova Federacije BiH.

Direktorica Saveza Vesna Travljanin, je naglasila da je po Zakonu o principima lokalne samouprave, Savez zakonski zastupnik svojih članica pred svim razinama vlasti.

”Imamo potpisan sporazum s Vladom koji se na žalost ne implementira na način koji mi želimo“, kazala je Travljanin.

Zbog toga se kako je naglasila želi uspostaviti sporazum i sa Parlamentom, a dobili su kako ističe podršku i komisije Doma naroda i Zastupničkog doma.

”Po Europskoj povelji i svim zakonima koji se odnosi na lokalnu razinu treba lokalna samouprava biti konsultirana kada su u pitanju svi zakoni i propisi koji se na toj razini vlasti i propisuju“; pojasnila je Travljanin u nadi da će skoro doći do većih uvažavanja lokalne zajednice.

Govorilo se i o dugogodišnjim problemima vraćanje duga od lokalne razine prema Međunarodnom monetarnom fondu, za kredite koje ne koriste općine, ali je i okrenuta inicijativa za izmjeni zakona o građevinskom zemljištu, koji je kočnica za razvoj općina.

Načelnik općine Čitluk i predsjednik Skupštine Saveza općina i gradova FBiH Ivo Jerkić ističe kako je problem zakona o građevinskom zemljištu jedna od najvećih kočnica za razvoj infrastrukture u tom kraju.

”Ja ne mogu omogućiti investitorima dodjelu zemljišta jer me tu koči zakon , a time praktično i onemogućava ulaganje potencijalnih investitorima“, pojasnio je Jerkić.

Prema njegovim riječima problemi lokalne zajednice uvelike se održavaju na kompletno društvo, jer kako naglašava dvije trećine svojih životnih problema građani rješavaju u lokalnoj zajednici

Da je lokalna zajednica prva i osnovna karika u rješavanju životnih problema svih građana smatra se i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, koji je i član Savez.

”Uistinu očekujemo od viših razina vlasti da olakšaju život u lokalnim zajednicama“, poruči je Grizelj, navodeći kako bez suradnje lokalne zajednice sa višim razinama vlasti nema prosperiteta ni otvorenog puta za euroatlantske integracije, kojem svi teže.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*