Dobri razlozi zašto biste trebali jesti tamnu čokoladu

Maje su je smatrale hranom bogova, danas je darujemo da bismo pokazali ljubav, a neki kažu da je i odličan afrodizijak. Dobra je za zdravlje i pomaže mršavljenju.

Tamna čokolada sadrži više antioksidansa, nego mliječna, jer ima veći udio kakaa. Takođe, ima manje kalorija, zasitna je i bogata vlaknima – što je bolje za osobe, koje žele smršaviti.

Zašto jesti tamnu čokoladu?

Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidasima – prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidasi štite naš organizam od prijevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak, prenosi 24sata.hr.

Čokolada sadrži serotonin, koji djeluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva. Čokolada je odavno poznata kao afrodizijak.

Tamna čokolada bogata je feniletilamin-hemikaliju zbog kojeg se vjeruje kako stvara osjećaj zaljubljenosti. Istraživanje je pokazalo kako žene koje svakodnevno konzumiraju čokoladu imaju bolji seksualni život od onih koje to ne čine.

Bez obzira na svoj slatki okus, tamna čokolada ima niski glihemički indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže nivo šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare. Flavonidi, koje sadrži čokolada, liječe dijabetes, jer poboljšavaju osjetljivost ćelija na insulin i glukozu.

Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema. Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni pritisak, poboljšava protok krvi i sprečava stvaranje ugrušaka.

Čokolada sadrži cijeli niz vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijem, kalcijem, kalijem i željezom.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*