Prijedor: Zajednička dženaza i ukop osam žrtava

Posmrtni ostaci osam žrtava biće ukopani danas na zajedničkoj dženazi u Prijedoru. Najmlađa žrtva je petogodišnja djevojčica, a najstarija je imala 62 godine.Do sada je pronađeno i identificirano 2.325 prijedorskih žrtava.

Posmrtni ostaci Emire (Emir) Mulalić  pronađeni su u julu prošle godine na lokalitetu Čarakovo, na području Prijedora, dok su posmrtni ostaci Hame (Ragib) Hodžić  takođe pronađeni na lokalitetu Čarakovo.

Do sada su ekshumitani posmrtni ostaci 57-oro djece, a traga se još za 40-oro nestale djece.

“Riječ je o djeci bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koja su ubijena u i okolini Prijedora. Dvanaestero djece iz porodice Bačić, starosti od tri do 17 godina, ubijeno je i njihovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni”, istaknula je portparol Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić .

Danas će biti ukopani posmrtni ostaci Miralema (Rasim) Kardumovića koji je imao 28 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na tri lokaliteta na području Prijedora, na lokalitetu Sredice-Karagići, na lokalitetu Rizvanovići, a lobanja je pronađena na lokalitetu Žabari.

“U porodici Kardumović ubijena četiri brata –  Suad koji je imao 29 godina, Miralem 28, Fahrudin 23 i Mirsad 19 godina. Posmrtni ostaci trojice Miralemove braće Suada, Fahrudina i Mirsada pronađeni su u masovnoj grobnici Tomašica 2013. godine i ukopani su na šehidskom mezarju Hambarine u Prijedoru”, dodala je Čengić.

Posmrtni ostaci civila bošnjačke nacionalnosti koji će danas biti ukopani ekshumirani su iz masovnih grobnica Jakarina Kosa, Korićanske stijene, jama Lisac i na lokalitetima Čarakovo, Bišćani i Kozaruša-Sušići.

U Šejkovači se trenutno nalaze 334 posmrtna ostatka koji su ekshumirani u ranijem periodu iz pojedinačnih i masovnih grobnica, a većina posmrtnih ostataka je nekompletna.

“Od 334 posmrtna ostatka koji se nalaze u Šejkovači, 40 žrtava je identificirano i DNK analizom i od  porodica, ali još nisu ukopani. U nekim slučajevima riječ je o nekompletnim posmrtnim ostacima gdje porodice čekaju da se pronađu i ostali dijelovi tijela, a u nekim slučajevima porodice čekaju da pronađu i druge nestale članove svoje porodice da bi ih mogli zajedno ukopati”, pojasnila je Čengić.

Naime, 54 žrtve su identificirane na temelju DNK analize, ali još nisu  identificirane i od porodica.

Žrtve čiji će posmrtni ostaci biti ukopani sutra na zajedničkoj dženazi u Prijedoru su:

1. Emira (Emir) Mulalić (1987.);
2. Nihad (Eniz) Sušić (1971.);
3. Nedim (Sakib) Omanović (1966.);
4. Miralem (Rasim) Kardumović (1964.);
5. Senadin (Sejdo) Šara (1962.);
6. Velid (Muhamed) Bešić (1948.);
7. Derviš (Salih) Karagić (1931.);
8. Hamo (Ragib) Hodžić (1930.)

 (BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*