Zaplijenjeno sedam miliona lažnih eura u Italiji

Italijanska policija saopštila je danas da je zaplijenila sedam miliona eura lažnih novčanica i uhapsila tri muškarca koji su štampali i nove novčanice od 20 eura, koje su uvedene u upotrebu prošle godine sa dodatnim mjerama zaštite od falsifikovanja.
Tri Italijana razvili su sofisticiranu štamparsku operaciju u stanu u blizini Napulja, na jugu Italije. U trenutku kada je u stan upala policija proizvodnja je bila u punom zamahu, saopštila je finansijska policija.

“Ovo je prva štamparija novčanica od 20 eura koju smo otkrili. Lažne novčanice ne treba da budu savršene, samo dovoljno dobre da zavaraju prosječnu osobu. A ove su veoma dobrog kvaliteta”, rekao je potpukovnik Guljelmo Sanikola.

Nova verzija novčanice od 20 eura puštena je u opticaj u zemljama evrozone krajem novembra i na njoj je providni hologram koji prikazuje Evropu, lik iz grčke mitologije. Sve do tada, novčanica od 20 eura bila je najčešća meta falsifikovanja. Falsifikatori su imali i poseban šablon za hologram. Oblast oko Napulja predstavlja centar za falsifikatore eura.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*