VMBiH danas o uspostavljanju koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (VMBiH) danas bi trebalo da razmatra Prijedlog odluke o uspostavljanju koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma. Nakon što su ministri ovaj prijedlog razmatrali i na prošloj sjednici, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je da je dogovoreno da će konačna odluka biti donesena “nakon razmatranja određenih najavljenih primjedbi i sugestija”.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske odbacila je ranije ovaj prijedlog, zahtijevajući od ministara iz Republike Srpske u Vijeću ministara da ne podrže taj dokument i da insistiraju na sprovođenju i unapređenju borbe protiv terorizma isključivo u okviru postojećih institucija i agencija utemeljenih na zakonu.

Od ministara iz Republike Srpske u Vijeću ministara je zatraženo da se uzdrže od aktivnosti koje bi vodile ka, kako je rečeno, reorganizaciji sistema sigurnosti u Bosni i Hercegovini i entitetima suprotno Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine, ustavima i zakonima entiteta i Statutu i zakonima Distrikta Brčko.

Vlada Republike Srpske je ocijenila kao pravni i politički presedan pokušaj uspostavljanja koordinacionog tijela, navodeći da bi to dovelo do ozbiljnog narušavanja postojećih modela koordinacije i saradnje između policijskih i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini koji su definisani zakonom.

Vlada Republike Srpske smatra neustavnim i nezakonitim rješenja iz Prijedloga odluke, kojim je predviđena nadležnost koordinacionog tijela da, između ostaloga, predlaže promjene u pravnom i institucionalnom okviru u sigurnosnoj oblasti u Bosni i Hercegovini.

Ostale tačke dnevnog reda

Pred ministrima će se na današnjoj sjednici naći i novi tekst Prijedloga odluke o formiranju tijela za nadzor nad provođenjem Strategije Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma i njom predviđenih akcionih planova.

Na dnevnom redu je i informacija u vezi sa pregledom stanja u oblasti borbe protiv pranja novca s ciljem harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa standardima i preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca – FATF.

Vijeće ministara razmotrit će Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu i Nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija Bosne i Hercegovine za period od 2017. do 2019. godine.

Na dnevnom redu je i informacija o direktnim stranim ulaganjima i novom tekstu Izvještaja o aktivnostima Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini na promociji direktnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini u 2015. godini, Projektnom zadatku za Okvirnu strategiju za privlačenje i promociju stranih direktnih investicija 2016. – 2020.

Ministri će razmotriti i Prijedlog programa javnih investicija/razvojno-investicioni program institucija Bosne i Hercegovine za period 2017. – 2019.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*