UNDP: 50 godina postojanja i 20 godina djelovanja u BiH

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) jučer je ispred Mepas Mall-a u Mostaru obilježio pola stoljeća od osnivanja i 20 godina postojanja i djelovanja u Bosni i Hercegovini, saopćio je danas UNDP.

UNDP je globalna razvojna mreža Ujedinjenih Nacija (UN), koja djeluje u skoro 170 zemalja i teritorija.

Tri su univerzalna fokusa ove organizacije: ljudi, planeta i napredak.

UNDP u cijelom svijetu, pa tako i u BiH, radi na iskorjenjivanju siromaštva i redukciji socijalne isključenosti, što se u univerzalnom poretku nameće kao dio elementarne platforme napretka.

U Bosni i Hercegovini je dvije decenije posvećen pomaganju zemlji jačanjem državnih i lokalnih kapaciteta za provedbu političkih, ekonomskih i socijalnih reformi i razvoja, a prevashodno se brojnim aktivnim projektima baziraju se na socijalnoj inkluziji i potpunom otklanjanju siromaštva, uz podršku međunarodnih partnera u razvoju što je prioritetni cilj organizacije do 2030. godine.

Jedan od značajnijih programa je projekat Via Dinarica (koncept razvoja avanturističkog i planinskog turizma u Dinaridima), koji povezuje sedam država, a “srce” ove mega staze je i u Hercegovini.

Projekat Via Dinarica osmišljen je da doprinese smanjenju ekonomskih, društvenih i regionalnih različitosti  kroz afirmaciju Via Dinarice ( planinski lanac Dinarskih Alpi), kao regionalne turističke destinacije.

“Via Dinarica je platforma za promociju i razvoj lokalnih zajednica i malih poduzeća aktivnih na lokalnom, državnom i međudržavnom nivou u oblasti ugostiteljstva, usluga, turizma, poljoprivrede i kulturnog nasljeđa. Cilj projekta je uspostava koridora Via Dinarica, kao turitičkog proizvoda lokalnih zajednica koje tu žive i upravljaju njime, a osigurava održive prihode  širokom spektru aktera. Sektor turizma u BiH je jedna od svijetlih tačaka na ekonomskom radaru države, ali daleko ispod potencijala. Zato je Via Dinarica koncept koji će omogućiti, ne samo održivi razvoj, već i potpuno poštovanje životne sredine, očuvanje lokalne kulture i stvaranje prilika za nove generacije“, izjavila  je šefica regionalnog ureda UNDP u Mostaru i  Project Manager Via Dinarica projekta Božena Bohm Kaltak.

UNDP je u proteklim godinama realizirao program podrške malim i srednjim preduzećima, obnovu Sportskog centra Kantarevac u Mostaru, te provođenje projekata  energetske efikasnosti.

Zahvaljujući podršci UNDP obnovljen je i moderniziran novi Španski trg u Mostaru, čijem je otvaranju prisustvovao  i sam španjolski kralj Juan Carlos.

Novi izgled dobila je i čuvena mostarska Šetnica, koja je uvijek bila jedna od najljepših ulica.

Šetnica danas nije samo poznata kao lijepa, već i ulica u kojoj je instalirana najsuvremenija led rasvjeta, kojom se uz program energetske efikasnosti štedi struja i osigurava ekonomičnije okruženje. Podrška u obnovi data je i Gimnaziji u Mostaru.

Jučerašnji program je obilježen različitim sadržaje i performansima.

Između ostalog, u skladu sa misijom i dugoročnim ciljevima ove organizacije koja podržava inicijative mladih, prikazani su radovi deset studenata iz cijele BiH sa sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, a i najmlađi Mostarci u Dječijem kutku crtežima su pokazali kako zamišljaju Bosnu i Hercegovinu i Mostar u budućnosti.

Slični događaji biti će organizovani i ovog ljeta u Banjaluci i Bihaću.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*