Vladimir Putin doputovao u Sloveniju

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je danas u službenu posjetu Sloveniji.Formalni povod posjete je obilježavanje 100. godišnjice smrti ruskih ratnih zarobljenika na planini Vršič kod Kranjske Gore, gdje ih je u martu 1916. zasula snježna lavina.

Putina su na ljubljanskom aerodromu “Brnik” dočekali visoki članovi ruskog veleposlanstva, te predstavnici Pahorova kabineta i državni slovenski protokol, prenose mediji.

Odmah nakon dolaska Putin se u koloni službenih vozila uputio autocestom prema Vršiču, gdje će uz odavanje počasti žrtvama prvog svjetskog rata zajedno sa Pahorom održati kraći govor.

Komemoraciji kod takozvane ruske kapelice, drvene crkvice koja je podignuta u spomen poginulih ruskih vojnih zarobljenika, a posvećena je Svetom Vladimiru, prisustvovat će, uz stroge mjere sigurnosti, više od 2500 ljudi s pozivnicama, među njima i slovenski političari i gospodarstvenici koji su orijentirani na poslove u Ruskoj Federaciji.

Nakon komemoracije Pahor i Putin vraćaju se u Ljubljanu, gdje će u popodnevnim satima na središnjem groblju Žale Putin i Pahor prisustvovati komemoraciji u spomen na ruske i sovjetske vojnike pale u Sloveniji u dva svjetska rata.

Nedavno postavljenu kolonadu od mramornih stupova, s imenima svih palih, financirala je Ruska Federacija.

Pahor i Putin predvečer će razgovarati na Brdu kod Kranja, prije svečane večere koju slovenski predsjednik priređuje za ruskog gosta koji trći put boravi u Sloveniji od početka 2016. godine.

Jake sigurnosne mjere vezane uz današnji posjet izazvale su velike zastoje i gužve na cestama već u jutarnjim satima na slovenskim putnim pravcima, ali i u susjednim zemljama.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*