Dani Velike Gospe u Breškama: Tradicija, turizam i volonterizam

U Breškama je sinoć održan skup pod nazivom “Tradicija, turizam, volonterizam” . Ovom prilikom su održane prezentacije o mogućnostima ruralnog razvoja i unapređenja turizma, o čemu su govorili predstavnici iz Tuzle i TK i gosti iz Vukovarsko-srijemske županije.

O mogućnostima razvoja turizma u našem gradu s akcentom na područje Brešaka i mogućnostima volontiranja  na skupu su govorili predstavnici Turističke zajednice TK, Planinarskog društva Konjuh i Fondacije tuzlanske zajednice, dok su svoja iskustva o mreži za ruralni razvoj i obnovu tradicijskog ruha prenijeli predstavnici Vukovarsko-srijemske županije.

S obzirom na činjenicu da su Breške iz godine u godinu sve posjećenije ukazano je na potrebu većeg ulaganja u  seoski turizam. Preduslovi postoje. Priroda, čist zrak, vjerski objekti, spomenici, suveniri i tradicija ovoga kraja.I mještani se sve više angažuju i volonterskim radom doprinose obogaćivanju sadržaja manifestacije Dani Velike Gospe.

Nakon prezentacije upriličena je izložba radova nastalih tokom realizacije projekta “Edukacija tkanja tradicionalnih narodnih nošnji”, koji je podržalo Federalno ministarstvo kulture.  Ovaj skup je organizovala Udruga “Društvo Breščana”.

Danas se održavaju kreativne radionice izrade nakita i izložba. Dani Velike Gospe dio su Ljeta u Tuzli, a pokrovitelji su Grad Tuzla, Turistička zajednica Tuzlanskog kantona i Ministarstvo za civilne poslove BiH.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*