CCI prezentovao rezultate monitoringa rada Vlade i Skupštine TK

Centri civilnih inicijativa su danas održali press konferenciju na kojoj su prezentovani rezultati monitoringa rada Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, u periodu od 01.01. do 30.06.2016. Izvještaje je prezentovao Muris Bulić, konultant za monitoring Centra Civilnih inicijativa.

Rečeno je, između ostalog, da Vlada dječije dodatke nije isplatila za 8 mjeseci, a korisnici su uglavnom porodice sa djecom čiji roditelji nisu zaposleni.

Vlada TK, svojim sastavom u posmatranom periodu, nastavlja da krši zakon o ravnopravnosti polova. U svom sastavu ima samo dvije žene (što je 15%), iako Zakon o ravnopravnosti polova u BiH propisuje da je najmanja zastupljenost manje zastupljenog pola 40% i da se sve drugo smatra diskriminacijom, čije se otklanjanje istim Zakonom nalaže.

Muris Bulić, konultant za monitoring Centra Civilnih inicijativa, je istakao pozitivne promjene u privredi i porast broja zaposlenih osoba.

Na press konferenciji su prezentovani i rezultati rada Skupštine TK. Iako je poslanik Skupštine TK Mersed Šerifović uhapšen još u septembru 2015. godine (zajedno sa ministrom saobraćaja i komunikacija tk, Edinom Ajanovićem), a u aprilu 2016. i pravosnažno osuđen zbog korupcije na 2 i po godine zatvora, on i dalje, zbog nemara Skupštine i CIK-a, ima status poslanika i redovno prima poslanički paušal.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*