Banja Luka: Prva sjednica Komisije za referendum u RS-u

Prva sjednica Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, bit će održana danas u Banjoj Luci, najavljeno je iz entitetskog parlamenta.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. jula Odluku o raspisivanju republičkog referenduma 25. septembra i imenovala komisiju za njegovo sprovođenje.

U “Službenom glasniku Republike Srpske” od 12. augusta, objavljena je odluka Narodne skupštine o raspisivanju referenduma, čime je ona i zvanično stupila na snagu.

Prethodno je Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo da vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda nije povrijeđen odlukom Narodne skupštine o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske, niti Zakonom o popisu stanovništva.

Referendumsko pitanje o kojem će se građani tog bh. entiteta izjasniti glasi: „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“.

Za osiguravanje finansijskih sredstava i tehničke podrške potrebne za provođenje ovog referenduma zadužena je Vlada Republike Srpske, dok je procjena da će sve koštati oko tri miliona KM.

Za članove Republičke komisije za sprovođenje referenduma, koju čine predsjednik i osam članova, izabrani su: Siniša Karan (predsjednik), Draboljub Reljić, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić, Perica Bundalo, Goran Zmijanjac, Zdenka Gojković, Vojislav Gligić i Milan Petković.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je 26. novembra 2015. godine, na zahtjev Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, neustavnim član 3b) Zakona o praznicima Republike Srpske.

Umjesto izmjene spornog zakona, srpski poslanici su pokrenuli pitanje referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, iako su bošnjački zvaničnici protiv.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*