Komisija utvrdila izgled glasačkog listića na referendumu u RS-u

Komisija za provođenje referenduma u Republici Srpskoj (RS) o 9. januaru kao Danu RS-a utvrdila je danas izgled glasačkog listića i materijala, zapisnika lokalnih glasačkih odbora i članova komisija.

“Pripremljeni su akti prema Vladi RS-a kada su u pitanju troškovi održavanja referenduma te je od Centralne izborne komisije (CIK) BiH zatraženo dostavljanje konačnog biračkog spiska”, potvrdio je predsjednik Komisije za provođenje referenduma u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a Siniša Karan.

Na prvoj sjednici Komisije za provođenje referenduma, održanoj danas u Banjoj Luci, usvojen je i finansijski plan, a okvirno će za ovaj posao trebati oko 1,4 milion KM.

Predstoji imenovanje lokalnih komisija za provođenje referenduma, a u sav posao, procjena je, bit će uključeno oko 15.000 ljudi.

“Bit će uključeni ljudi koji su već imenovani u izborni proces kroz općinske i gradske izborne komisije”, dodao je Karan.

Pripreme za održavanje referenduma obavljaju se, kaže, gotovo tehnički isto kao i za izbore, a ovo je at-hoc komisija, čiji rad prestaje nakon izjašnjavanja građana na ovom referendumu koji je savjetodavnog karaktera i formalno-pravno takve odluke ne moraju obavezivati Narodnu skupštinu RS-a.

On nije isključio mogućnost da supervizor za Brčko Distrikt ne dozvoli da građani distrikta budu uključeni u referendum o 9. januaru kao danu RS-a.

Preko Predstavništava RS-a bit će otvorena i mjesta za glasanje građana s državljanstvom BiH, odnosno RS-a u inostranstvu.

Poteškoće s kojima su se susreli u radu su, kaže Karan, kratko vrijeme za organizaciju referenduma, pa i za javne nabavke kada su u pitanju glasački listići te će se, vjerovatno, ići na skraćene procedure nabavke.

Karan je ustvrdio da postoji više ustavno-pravnih elemenata koji ne mogu osporiti legalnost referenduma u RS-u o danu tog bh. entiteta, a nakon skupštinske odluke provedene su sve procedure i utvrđeno da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Predsjednik Komisije za provođenje referenduma u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a tvrdi da ne strahuje od male izlaznosti građana na referendumu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*