Hag: Danas nastavak suđenja Ratku Mladiću

Suđenje Ratku Mladiću biće nastavljeno danas, poslije dvomjesečne pauze, a iskaz bi trebalo da okonča svjedok odbrane Andrej Demurenko, prenosi Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Demurenko je svjedočenje počeo sredinom juna, ali je iznenada napustio Hag i vratio se u Rusiju uoči 16. juna.

Razloge zbog kojih je napustio Hag, Demurenko je izložio u komunikaciji sa Sekretarijatom suda putem elektronske pošte, ali je Raspravno vijeće te poruke stavilo pod pečat.

Sud je, međutim, naknadno saopštio da je Demurenko pristao da svjedočenje okonča putem video veze iz Moskve.

Demurenko bi danas trebalo odgovoriti na preostala pitanja tužioca Alana Tiegera, kao i na eventualna dodatna pitanja Mladićevih branilaca.

Sredinom juna, ruski pukovnik Demurenko svjedočio je o drugoj eksploziji na pijaci Markale u kojoj su, 28. augusta 1995., poginule 43 osobe, a ranjeno je 75 građana Sarajeva.

Prema optužnici, Ratko Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) tereti se za terorisanje stanovništva Sarajeva minobacačkim i snajperskim napadima, te granatu na Markale ispalila je VRS.

Demurenko, koji je 1995. bio načelnik štaba UNPROFOR-a u sektoru Sarajevo, posvjedočio je da je istragom na terenu utvrdio da granata nije mogla biti ispaljena sa srpskih položaja u pravcu doleta projektila, koji su prethodno odredili francuski “plavi šljemovi”.

Tužioci su u unakrsnom ispitivanju, pobijali tu Demurenkovu tvrdnju, navodeći da on nije uzeo u obzir sve moguće srpske artiljerijske položaje i da je pogrešno tumačio nalaze istrage francuskog UNPROFOR-a.

Demurenko je ostao pri svom iskazu. Dan prije nego što je napustio Hag, on se požalio sudijama da tužioci pravničkom vještinom i začkoljicama nastoje da zamagle suštinu njegovog iskaza.

Predsjedavajući sudija Alphons Orie je nagovijestio da bi Demurenko mogao biti posljednji svjedok Mladićeve odbrane, a branilac Dragan Ivetić ostavio je otvorenu mogućnost da odbrana pozove još nekoliko svjedoka.

Tužilac Tieger u junu je izložio zajednički prijedlog optužbe i odbrane da završne riječi budu iznešene od 10. oktobra.Mladićeva odbrana je predložila da rok za podnošenje pisanih završnih podnesaka bude produžen do novembra, a da završne riječi budu održane u februaru 2017. godine.

Odluku o tom predlogu donijeće Raspravno vijeće.

Ratko Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH koji je u šest opština imao razmjere genocida i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*