UN: Sirijske regije pod opsadom 110 dana bez humanitarne pomoći

Specijalni izaslanik ujedinjenih nacija za Siriju Staffan de Mistura suspendirao je održavanje sjednice Radne grupe UN-a za humanitarnu pomoć pri Međunarodnoj grupi za podršku Siriji, a razlog suspenzije je činjenica da ni u jednu sirijsku regiju pod opsadom u proteklih 110 dana nije dopremljena pomoć, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon objavljivanja suspenzije sjednice koja je trebala biti održana danas, De Mistura je održao konferenciju za novinare u sjedištu UN-a u Ženevi i tom prilikom istakao kako nije napravljen nikakav pomak u vezi sa dopremanjem humanitarne pomoći u Siriju, zbog čega je i odlučio da suspendira održavanje redovnog sedmičnog zasjedanja radne grupe zadužene za to pitanje.

“Održavati neefikasne sastanke nema smisla. Sutra je Svjetski dan humanitarne pomoći. S druge strane, svakodnevno svjedočimo napadima, raketama, barel bombama, klorin gasom, zračnim napadima i samoubilačkim napadima u Siriji. Osim pomoći koja je u Deir ez-Zur dostavljena bacanjem iz aviona, ni u jednu od 18 sirijskih regija pod opsadom u proteklih 110 dana nije dopremljena nikakva pomoć. Zato sam suspendirao današnji sastanak“, kazao je De Mistura.

De Mistura je tom prilikom pozvao sve strane na proglašenje 40-satnog prekida vatre kako bi se dopremila pomoć civilima u Halepu.

Upozorio je da zbog neprekidnih sukoba pomoć nije dopremana u istočni dio Halepa koji je pod opsadom, ali da je trenutno i zapadni dio tog sirijskog grada suočen sa velikim rizikom da bude zatvoren u obruču bez koridora za dopremanje pomoći.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*