Danas je Svjetski humanitarni dan!

Često se kaže da ruke koje pomažu mogu promijeniti svijet. Humanitarna djelatnost je po definiciji djelatnost kojom se u vidu novca, roba i usluga bez naknade i bez obzira na teritorijalne, nacionalne, vjerske, političke i druge pripadnosti, pruža humanitarna pomoć fizičkim i pravnim osobama kojima je ona prijeko potrebna zbog stanja u kojem se nalaze, a za koje ona nisu kriva.

Svjetski humanitarni dan obilježava se u svijetu od 2009. godine. Ovaj je dan prilika da se podsjeti vlade svih zemalja na njihovu odgovornost za zaštitu i brigu o sigurnosti volontera i zaposlenika humanitarnih organizacija, bez koje oni ne mogu obavljati svoj posao.
Svjetska humanitarna zajednica na ovaj dan želi naglasiti važnost promicanja i jačanja svijesti o poštivanju načela kojima se vode humanitarne organizacije u obavljanju svog posla – humanosti, nepristranosti, neutralnosti i neovisnosti.

Svake godine nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca pomažu više od 200 milijuna vulnerabilnih osoba u skoro 190 zemalja. Deseci milijuna volontera i zaposlenika društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u svijetu, nositelji ključnih humanitarnih misija i promicatelji humanih vrednota Pokreta pomažu bolesnima, ranjenima, obespravljenima i onima „bez glasa“, bez obzira na njihovu rasu, spol, religiju, političku opredijeljenost i socijalni status. Svaki dan pomažu ljudima ublažiti posljedice klimatskih promjena, posljedice sukoba i nasilja, pomažu im u suočavanju sa socijalnom i ekonomskom krizom, rade na sprečavanju epidemija, bore se protiv stigmi i grade jače i otpornije zajednice.

Volonteri i zaposlenici nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca žive sa sredinama u kojima djeluju. Znaju kulturu i običaje, govore jezik i poznaju vrijednosti društva. Kao dio svoje sredine razumiju potrebe najranjivijih osoba. Volonteri i zaposlenici Crvenog križa i Crvenog polumjeseca prvi djeluju u kriznim situacijama umanjujući patnje, ponekad i po cijenu vlastitog života i njima povodom Svjetskog humanitarnog dana zahvaljujemo, odajemo im počast i sjećamo ih se, ne samo javno, već i u našim srcima.

Volonteri i djelatnici Crvenog križa i Crvenog polumjeseca širomsvijeta rade u skladu s načelima Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca – humanosti, nepristranosti, neutralnosti, neovisnosti, dragovoljnosti, jedinstva i univerzalnosti.

Ujedinjeni narodi, 11.12.2008. godine, proglasili su 19. august Svjetskim humanitarnim danom nastojeći doprinijeti jačanju svijesti o važnosti humanitarnih aktivnosti u svim dijelovima svijeta kao i važnosti međunarodne suradnje u ostvarivanju tog cilja. Taj datum odabran je iz počasti prema 22 djelatnika Ujedinjenih naroda koji su 2003. godine izgubili živote u napadu na sjedište UN-a u Bagdadu, a među njima je bio i dugogodišnji humanitarac Sergio Vieira de Mello, tada Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava.
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda i ove je godine uputio poruku povodom Svjetskog humanitarnog dana.

(RTV7/Ckfbih.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*