Pregled medalja na OI: Stota medalja za SAD, Hrvatska slavi Saru Kolak, Bolt dominira

Sjedinjenje Američke Države su 13. dana Olimpijskih igara u Rio de Janeiru stigle do 100. medalje. Pored toga, kao najupečatljiviji moment 13. dana je osma zlatna medalja Usain Bolta na olimpijskim igrama te senzacija Sare Kolak koja je u bacanju koplja donijela zlato Hrvatskoj, rekordno peto za susjednu nam zemlju.

Amerika je 13. dana osvojila pet zlatnih medalja te po jedno srebro i bronzu te sada ima ukupno 100 medalja na OI u Rio de Janeiru, tri manje nego na cijelim OI u Londonu prije četiri godine. Jednu od zlatnih medalja osvojio je Ryan Crouser u bacanju kugle sa dužinom od 22.52 metara.

Ovo je šesti put na posljednjih sedam OI da Amerika osvoji minimalno 100 medalja. Dailiah Muhammad osvajanjem zlata i Ashley Spencer osvajanjem bronze u utrci na 400 metara s preponama donijele su 99., odnosno 100. medalju za SAD.

Na drugom i trećem mjestu po broju osvojenih medalja ostale su Velika Britanija i Kina. Britnaci su 13. dana osvojili tri zlata, dva srebra i jednu bronzu, dok su Kinezi osvojili po jedno zlato i srebro te dvije bronze.

Njemačka je sa jednim novim zlatom i dvije nove bronze prestigla Rusiju na četvtom mjestu. Rusija je dodala jedno srebro i dvije bronze.

Posebno vrijedi istaći senzacionalan uspjeh 21-godišnje Sare Kolak iz Hrvatske koja je sa hicem od 66,18 metara osvojila zlato u bacanju koplja te pri tom oborila lični i hrvatski rekord u toj disciplini. Uz to, Hrvatskoj je donijela petu zlatnu medalju na ovim Olimpijskim igrama što je rekord za Hrvatsku koja nikada ranije na jednim olimpijskim igrama nije skupila toliko zlatnih medalja. Smatralo se da bi sam plasman u finale bio veliki uspjeh za Saru, a ona je na kraju osvojila zlato.

Najveću pažnju privukao je Usain Bolt iz Jamajke koji je pobjedom u finalnoj utrci na 200 metara osvojio svoju osmu zlatnu medalju na olimpijskim igrama. Sada ima učinak osam od osam. Ukoliko slavi sa jamajkanskim timom u štafeti 4×100 m imat će devet zlatnih medalja i ispisati nove stranice sportske i atletske historije.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*