Police officer holds a gun near the Olympia shopping centre after a shooting was reported there in Munich, southern Germany, Friday, July 22, 2016. Several people have been reported to be killed. (Lukas Schulze/dpa via AP)

Danska: Troje ranjenih u samoproglašenom gradu Christianiji

Dva policajca i jedan civil su ranjeni u pucnjavi koja se dogodila u samoproglašenom gradu-općini Christianiji u Kopenhagenu, javila je Danska policija.

Kako navodi policija na svom Twitteru, napadač je uhapšen.

Jedan policajac je upucan u nogu, a drugi u glavu. Među povrijeđenima je i jedan civil, koji je upucan u nogu.

Policija je objavila da je na njih otvorena vatra tijekom rutinske kontrole u ovoj općini u Kopenhagenu.

Christianija, poznata i kao Slobodni grad Christianija autonomna je zajednica s oko 900 stanovnika koja zauzima 34 hektara u blizini glavnog grada Danske.

Nastala  je 1971. godine kada je grupa hipija zauzela napuštenu vojnu bazu u blizini Kopenhagena, i proglasila je slobodnim gradom i alternativnim društvom.

2004. godine je danska vlada donijela zakon koji ukida kolektive i sada tretira njih 900 članova kao individue. Početkom 2005. je uslijedila serija protesta zbog tog zakona.

Danska policija je upala u Christianiju s oko 200 specijalaca i uslijedilo je jedno od najvećih masovnih hapšenja u danskoj historiji – uhapšeno je preko sto ljudi. Većina njih su optuženi da nisu izvršavali policijska naređenja, dok su neki optuženi za nasilje protiv policije.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*