Brazil: Policija bacala suzavac i šok bombe na protestima

Policija Sao Paula sukobila se u nedjelju sa građanima koji su izašli na ulice tog grada kako bi pozvali na nove predsjedničke izbore, pet dana nakon smjene dosadašnje predsjednice Dilme Rousseff.

Iz policije su saopćili kako su “bili prisiljeni” upotrijebiti suzavac, šok bombe i vodene topove kako bi suzbili nasilne demonstracije koje su započele mirno.

Na protestu su građani istakli transparente kojima odbijaju da Michel Temer, koji je privremeni brazilski predsjednik, ostane na tom mjestu do kraja godine.

Istog dana više stotina Brazilaca okupilo se i na najvećoj plaži Copacabani u Rio de Janeiru gdje su također pozvali na vanredne predsjedničke izbore.

Smjenu Rouseff Senat je izglasao 31. augusta zbog finansijskih malverzacija, a do kraja njenog mandata, koji ističe 1. januara 2019. godine, dužnost predsjednika obnašat će dosadašnji potpredsjednik Temer iz desničarske stranke PMDB.

Smjena predsjednice optužene za ilegalno upravljanje državnim novcem u 2014. i 2015. te kršenje fiskalnih zakona, označilo je kraj 13-godišnje vladavine vlade brazilske Radničke partije.

Na smjenu Rousseff mjesecima prije pozivalo je na milione Brazilaca koji su na protestima širom zemlje ukazivali na najlošiju ekonomsku situaciju u kojoj se Brazil ikada našao.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*