Raste broj azilanata u EU

U prvih pet mjeseci ove godine u Europskoj uniji zabilježeno je 19 posto više zahtjeva za azil u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, a 2013. rekordna je godina s više od 435 tisuća zahtjeva što je porast od čak 30 posto, izvijestio je danas Europski potporni ured za azil (EASO) koji je izdao redoviti godišnji izvještaj o stanju azila u EU.

U izvješću za 2013. prvi se put kao nova članica Unije spominje i Hrvatska, no bez usporedne statistike s ranijim godinama, a navodi se primjerice da je otvoren novi centar za tražitelje azila.

Osim što je zabilježen najveći porast tražitelja zapaženi su i tzv. novi azilni trendovi. Tako je nastavio rasti broj tražitelja azila iz Sirije koja se svrstala među prve tri države porijekla azilanata u 16 država članica EU. Došlo je i do značajnog povećanja azilanata iz Eritreje koji dolaze u Italiju i podnose zahtjeve u “sjevernim državama” poput Njemačke, Nizozemske, Norveške i Švedske.

Od ožujka ove godine došlo je i do značajnog povećanja broja državljana Ukrajine koji podnose zahtjev za azil na području država članica EU, Norveške i Švicarske.

EASO ističe da je u posljednjih 20 godina prosječni broj zahtjeva za azil bio oko 100 na mjesec, dok je od ožujka do svibnja 2014. podneseno više od 2,000 zahtjeva. Nove zahtjeve su u više od 95 posto slučajeva poslale osobe koje prvi puta traže zaštitu te koje su uvelike bile rasprostranjene diljem Europe.

Prema podacima iz godišnjeg izvješća u 2013. je u EU primljen najveći broj zahtjeva za međunarodnom zaštitom od početka prikupljanja podataka za EU 2008.

Najviše tražitelja azila su državljani Sirije, Ruske Federacije i zemalja zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Srbije, dok su glavne države članice prihvata bile Njemačka, Francuska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija.

Stopa priznavanja zaštite u prvom stupnju na nivou EU 28 (uključujući i humanitarnu zaštitu) bila je 34,4 posto, od čega je izbjeglički status odobren za 49,710 osoba, supsidijarna zaštita za 45,535 osoba te humanitarna zaštita za 17,665 osoba, navodi se u izvješću.

Najveći broj odobrenih zaštita odnosi se na državljane Sirije, Eritreje i osobe bez državljanstva. S povećanjem broja zahtjeva za međunarodnom zaštitom od 109 posto, Sirija je postala vodeća država podrijetla tražitelja azila u EU 28 2013. Iako je broj tražitelja azila iz Ruske Federacije bio relativno stabilan od 2008. godine te je iznosio oko 20,000 azilanata godišnje, 2013. je porastao za 71 posto u odnosu na godinu ranije. Većina tih osoba dolazila je iz regije sjevernog Kavkaza te su zatražili azil u Poljskoj i Njemačkoj.

I zemlje zapadnog Balkana nastavile su predstavljati vrlo značajno opterećenje za sustav azila u EU, a broj azilanata iz tih zemalja povećao se za 36 posto te oni sada zauzimaju čak 17 posto tražitelja azila u EU.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*