Započela hitna vakcinacija djece

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) započela je hitnu vakcinaciju djece u Nigeriji nakon što je u toj afričkoj zemlji potvrđen treći slučaj polia odnosno dječije paralize, javlja Anadolu Agency (AA).
Tamošnje vlasti potvrdile su dva nova slučaja polia u augustu ove godine među izbjeglicama koje su pobjegle od militanata Boko Harama u državi Borno. WHO je započela hitnu vakcinaciju za koju vjeruje da će moći obuhvatiti 25 miliona djece u Nigeriji.

Zdravstveni radnici proteklih sedam dana vakcinisali su oko 1,5 miliona djece na sjeveru Nigerije koristeći vojne helikoptere i terenska vozula. Najviše djece vakcinisano je u izbjegličkim kampovima. Nekoliko slučajeva dječije paralize zabilježeno je u Pakistanu i Afganistanu.

Nigerija je prije dvije decenije bila epicentar polio virusa od kojeg se u potpunosti oslobodila prošle godine. Nekoliko dijelova zemlja pod kontrolom su Boko Harama koji ne dozvoljava vakcinaciju djece pozivajući se na “borbu protiv zapadnjačke medicine”.

Poliomijelitis, dječja paraliza ili polio je akutna infektivna bolest koja se manifestuje meningitisom i paralizama. Veoma je zarazna i prenosi se oralno-fekalnim putem.

 

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*