Obama razgovarao s Putinom tokom Samita G20: Postići istinsko primirje u Siriji

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je nakon susreta sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom na marginama Samita G20 u kineskom gradu Hangcou istakao kako režim Bashara al-Assada i dalje nastavlja bombardovanje u ratom pogođenoj Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Assadov režim bez polaganja računa nastavlja sa bombardovanjem. Danas smo održali vrlo konstruktivne sastanke kako bi se u Siriji postiglo istinsko primirje te kako bi pažnja SAD-a i Rusije bila usmjerena prema zajedničkim neprijateljima ISIS-u i Al-Nusri”, rekao je Obama.

Obama je danas po završetku Samita G20 istakao da je sa Putinom najviše razgovarao o posljednjim dešavanjima u Siriji.

“Dva pitanja su bila vrlo bitna. Prvo su sastanci koje vode Kerry i Lavrov, a na kojima pokušavaju pronaći načine da se dođe do ozbiljnog i održivog primirja u Siriji. Drugo pitanje je naš kapacitet za dostavu humanitarne pomoći porodicama, djeci i ženama koje u tom ratu podnose veliki teret”, kazao je Obama.

Na kraju je također naglasio kako je najvažnije da se pruži pomoć ugroženom stanovništvu u Siriji.

“Što prije omogućimo ljudima u tom regionu da dišu svojim plućima, to će biti bolje”, istakao je Obama.

Samit lidera najrazvijenijih zemalja svijeta protekao je u raspravama o globalnim ekonomskim tokovima, ali je bio i prilika za održavanje brojnih bilateralnih i multilateralnih susreta na marginama Samita. Pored lidera članica G20, na Samitu su na pozivnicu Kine kao domaćina učestvovali i lideri Čada, Egipta, Kazahstana, Laosa, Senegala, Singapura, Španije i Tajlanda.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*