Vijeće Evrope: Do maja 2015. riješiti pitanje ˝Sejdić – Finci˝

vijeće evrope

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, Goran Salihović, sastao se sa predstavnicima Monitornig misije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, a teme sastanka su bile aktivnosti Tužiteljstva BiH na uspostavi vladavine prava u BiH, te napredak koji je postignut u protekloj godini.
Delegaaciju Monitoring misije predvodio je Egidijus Vareikis iz Litvanije, a u delegaciji su bili i Roger Gale iz Velike Britanije, Caroline Ravaud, šefica Monitoring odjela Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i šefica Ureda VE u BiH, Mary Ann Hennesey.

Na sastanku su se predstavnici Vijeća Europe, interesirali za rad i aktivnosti Tužiteljstva BiH u procesu jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini u procesu europskih integracija naše zemlje.

Članovi Monitoring tima, koji rade analizu napretka struktura BiH u proteklom periodu, interesirali su se da li Tužiteljstvo BiH ima dovoljnu pomoć i podršku institucija u BiH, te za istragu koju Tužiteljstvo BiH vodi zbog neprovođenja odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“.

Salihović ih je upoznao sa aktivnostima koje je tužiteljstvo provelo u tom predmetu kao i planiranim aktivnostima u budućnosti, te sa trenutnim aktivnostima u pravosuđu BiH, procesom reforme pravosuđa u našoj zemlji, kao i odlučnošću Tužiteljstva BiH, da se u narednom periodu, nastavi započeto intenzivno procesuiranje počinitelja kaznenih djela organiziranog kriminala, korupcije i ratnih zločina.
Istakao je da je vrlo bitno da pravosuđe ostane neovisno od političkih utjecaja, da ima financijsku neovisnost, da izbor tužitelja bude neovisan, te da se osigura funkcioniranje pravosuđa kao trećeg, neovisnog stuba vlasti.

Također je naglasio da ovoj instituciji treba pomoć domaćih institucija i međunarodne zajednice, kako bi se postigli što bolji rezultati u budućnosti.

Sudionici sastanka složili su se da su vladavina prava i zakona, kao i sigurnost građana BiH, jedni od ključnih elemenata u procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*