Komisija za referendum u RS-u traži stenogram sa sjednice CIK-a

Predsjednik Republičke Komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske Siniša Karan rekao je Srni da, prema saznanjima Komisije, odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH ne odgovora njenoj stvarnoj odluci i da su zbog toga u dopuni žalbe tražili stenogram sa sjednice.

“Smatramo da predsjednik CIK-a odlukom koju smo mi zvanično dobili nije prenio stvarnu odluku koju je donio CIK. Dispozitiv odluke nije onakav kao što je, prema našem saznanju, donio CIK”, istakao je Karan.

On je pojasnio da Apelacioni sud da bi to utvrdio mora uzeti stenograme da vidi da li odluka koju je CIK donio odgovara dispozitivu odluke koja je dostavljena Komisiji za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske.

“Ne mislimo mi da je CIK donio pozitivnu odluku, a predsjednik napisao negativnu, ali je veoma bitna pravna argumentacija. U takvom slučaju to bi sigurno predstavljalo jednu tešku zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja koje bi kasnije mogle završiti i krivičnom prijavom”, istakao je Karan.

On je podsjetio da je Republička komisija za sprovođenje refrenduma uputila dopunu žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH, jer dispozitiv odluke CIK-a kojom je odbijeno dostavljanje biračkih spiskova Srpskoj ne odgovara odluci usvojenoj na sjednici CIK-a.

“Očekujemo pozitivnu odluku Apelacionog vijeća, želimo da se udovolji našem zahtjevu da nam dostave izvod iz centralnog biračkog spiska za Republiku Srpsku i izvod iz centralnog biračkog spiska građana Brčko Distrikta koji imaju državljanstvo Rešublike Srpske”, dodao je Karan.

(Vijesti.ba / SRNA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*