FBiH: Rudari sa Vladom potpisali granski kolektivni ugovor

Predstavnici Sindikata rudara u Federaciji Bosne i Hercegovine i Vlade ovog entiteta potpisali su granski kolektivni ugovor (GKU) za oblast rudarstva. Sindikalci su istakli da su sa Vladom imali konstruktivne pregovore i da su svi njihovi zahtjevi prihvaćeni.

Ugovor je potpisan na godinu dana i odnosi se na rad 11.500 zaposlenih rudara u osam rudnika u Federaciji. Rudari očekuju da će im novi granski kolektivni ugovor, koji je usklađen sa Zakonom o radu i Općtim kolektivnim ugovorom u Federaciji, donijeti bolje uvjete rada i bržu modernizaciju rudnika.
Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić istakao je da je jedan od ciljeva sindikata tokom pregovora bio da zaštite dostignuti nivo ličnih primanja u rudnicima što je i postignuto kad je riječ o minimalnoj neto satnici, te naknadama za topli obrok, minuli rad, rad noću, prekovremeni rad, rad praznicima i rad u dane odmora.

Husić je rekao da je sindikalno članstvo tokom pregovora imalo uvid u taj proces i da su od najnižih nivoa sindikalnog organizovanja dobili saglasnost da parafiraju GKU u formi u kojoj je danas potpisan, kao i da su dobili podršku ogromne većine članstva za potpisivanje.

Predsjednik Sindikata rudara u FBiH Sefer Mušanović je naveo da su dva sindikata pregovarala kao jedan i da očekuje da će primjenom ovog GKU rad u direktnoj proizvodnji biti još više vrednovan, te da će biti osigurano funkcioniranje rudarskog sektora u boljim okolnostima.

Premijer FBiH Fadil Novalić, koji je također prisustvovao potpisivanju, rekao je da je GKU treći segment reforme radnog zakonodavstva nakon Zakona o radu i Općeg kolektivnog ugovora, te da on važi godinu danas da bi mogao biti promijenjen ukoliko bude potrebe za tim.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*