Gradski crveni križ organizuje edukativno – pokaznu vježbu

Druge subote u Septembru mjesecu se u cijelom svijetu kroz organizacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava Svjetski dan prve pomoći, a njegovo obilježavanje je pokrenuto od strane Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) u 2000. godini.

Događaji i aktivnosti koji se održavaju na ovaj dan fokusirane su na obuke iz prve pomoći. Svake godine Svjetski dan prve pomoći se obilježava pod drugačijom temom. Ovogodišnja tema je „DJECA – DJECI – NAUČI PRVU POMOĆ“ .

Prva pomoć je vještina koja omogućava djelotvorne i brze intervencije u cilju smanjivanja povreda i njihovih posljedica čime se povećavaju šanse za preživljavanjem. Svjetski dan prve pomoći je prilika za isticanje važnosti prve pomoći na globalnom nivou kao humanog čina. Obuhvaćanjem šire javnosti utječe se na promjene u razmišljanju o značaju prve pomoći u svakodnevnom životu.

Nesreće se događaju u svakodnevnom životu, ali i u raznim kriznim situacijama i mogu pogoditi bilo koga od nas. Lokalni stanovnici koji se zateknu na mjestu katastrofe zaslužni su za 90 % spašenih života.

Crveni križ djeluje u skladu s uvjerenjem da je pružanje prve pomoći čin humanosti, a ne samo vještina zbrinjavanja povreda u tehničkom smislu.

Crveni križ ima znanje, iskustvo, iskusne edukatore i razvijenu mrežu na terenu što ga čini vodećim edukatorom prve pomoći za sve populacije jer prepoznaje potrebe lokalne zajednice.

Tim povodom, 10.09.2016.godine Crveni križ grada Tuzle, zajedno sa drugim strukturama Civilne zaštite grada Tuzle a pod pokroviteljstvom Gradskog štaba Civilne zaštite, pripremio je edukativno – pokaznu vježbu u kojoj će uzeti učešće Hitna medicinska pomoć Doma zdravlja Tuzla, Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla, Mladi vatrogasci iz Tuzle, Policijska uprava Tuzla, Policijska stanica Centar te naši prijatelji iz Crvenih križeva Osijek, Sombor, Brčko Distrikta, Bijeljine i susjedne općine Gračanica.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*