Vijeće ministara BiH o aktuelnoj situaciji nakon prirodne katastrofe

Na sjednici Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas u Sarajevu ponovo je predviđeno razmatranje aktuelne situacije nastale uslijed majske prirodne katastrofe, poplava u Bosni i Hercegovini.

Na prethodnoj sjednici Vijeće ministara BiH je zaključilo da se prije održavanja donatorske konferencije u Bruxellesu organizira sastanak s entitetskim premijerima i utvrde prioritetni projekti pomoći poplavljenim područjima.

Zadužena je Interresorna radna grupa da ubrza rad na izradi kriterija za raspodjelu pomoći i da o tome na narednoj sjednici izvijesti Vijeće ministara BiH.

Ministri bi trebali razmatrati i Izvještaj o radu Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje od prirodnih ili drugih nesreća u BiH.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar podsjetio je nakon prošle sjednice Vijeća ministara da je u radu Koordinacijskog tijela, koji čini 21 član od toga s nivoa Vijeća ministara devet članova, iz oba entiteta dolazi po pet članova i dva člana iz Brčko Distrikta, bilo određenih problema, ali sve ono što Koordinacijsko tijelo nije moglo uraditi preuzelo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Na dnevnom redu su i nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH i o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Dnevnim redom sjednice Vijeća ministara BiH predviđeno je razmatranje Nacrta zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini čiji je predlagač Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prijedlog odluke o odobravanju sredstava Organizacionom odboru za obilježavanje 19. godišnjice stradanja u Srebrenici “Sigurne zone UN-a” što je prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH također je na dnevnom redu sjednice.

Trebali bi biti razmatrani i prijedlozi mišljenja o Prijedlogu zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika i o Prijedlogu zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH.

Predviđeno je razmatranje i nekoliko nacrta međunarodnih memoranduma i sporazuma te nekoliko nacrta odluka o ratifikaciji međunarodnih ugovora.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*