Oko 5.000 učesnika danas kreće na Marš mira “Nezuk-Srebrenica 2014”

Oko 5.000 učesnika krenut će danas na tradicionali pješački pohod Marš mira “Nezuk – Srebrenica 2014”, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini,  radi odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine u julu 1995. godine.

– Sve je spremno za ovogodišnji pohod. Očekujemo oko 5.000 učesnika. Drago nam je da ovogodišnji Marš čini oko 70 posto mladih osoba od 15 do 30 godina – kazao je za Agenciju Fena potpredsjednik Pododbora za organizaciju “Marša mira” Muhizin Omerović.

Dodao je da su učesnicima ove godine podršku pružili Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica BiH te Oružane snage BiH.

– Ministarstvo nam je osiguralo logistiku, dok su nam Oružane snage BiH osigurale helikoptere u slučaju nezgode. Također nam se javio i veliki broj humanitarnih organizacija, a među njima je i USAID koji će prvog dana Marša učenicima dijeliti vodu i voće – kazao je Omerović.

Naglasio je da ove godine neće dijeliti hranu učesnicima zbog mogućeg trovanja, ali da će postači dobiti svaku moguću pomoć.

Osim pješačkog pohoda, podršku će dati i učesnici Biciklističkog maratona Bihać – Potočari, Supermaraton Bihać – Potočari, motobajkeri iz Sarajeva te učesnici Biciklističkog maratona Beograd-Srebrenica.

– Organizatori su osigurali cisterne s vodom na svim punktovima, a lokalno stanovništvo će dočekivati učesnike i dijeliti kafe – istakao je Omerović i podsjetio da je prošle godine učestvovalo oko 4.400 ljudi.

Naglasio je da se broj učesnika svake godine povećava te da ljudi dolaze iz svih krajeva svijeta.

Učesnici će krenuti iz Mjesne zajednice Sapna, a planirano je da za tri dana pređu oko 100 kilometara te 10. jula stignu u Potočare. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*