Hrvatska: Drugi put u deset mjeseci Hrvati biraju parlament

Po drugi put u deset mjeseci, oko 3,8 milona birača u Hrvatskoj i inostranstvu danas izlazi ponovno na birališta kako bi prijevremeno izabrali novi sastav Hrvatskog sabora i odlučili ko će u njemu imati većinu, a time i dobiti priliku za sastavljanje nove vlade i vođenje države u iduće četiri godine.

Na posljednjim izborima za Sabor u novembru 2015. tijesno je pobijedila HDZ-ova Domoljubna koalicija koja je nakon mukotrpnih pregovora s Mostom nezavisnih lista formirala Vladu s nestranačkim premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Tu su vladu obilježile stalne napetosti među partnerima, koje su kulminirale pred ljeto kada je HDZ, želeći izbjeći propitivanje povjerenja potpredsjedniku Vlade i tadašnjem šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku, inicirao rušenje Oreškovićeve Vlade u Saboru što je saborska većina i učinila, po prvi put u modernoj Hrvatskoj.

Nakon pada Vlade, Sabor se sam raspustio, a hrvatski birači će njegov novi, deveti saziv birati u nedjelju, 11. septembra. Bira se 151 zastupnik – 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inostranstvu, u XI. izbornoj jedinici koju praktično čini cijeli svijet, a osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u XII. izbornoj jedinici koju čini cijela Hrvatska.

Hrvatin poziva birače da izađu na izbore

Drugi su to parlamentarni izbori na kojima birači mogu koristiti preferencijski glas, dakle na listi za koju glasaju mogu zaokružiti i ime kandidata kojem daju prednost, to jest kojeg preferiraju u odnosu na ostale kandidate s te liste. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, imat će  prednost pred drugim kandidatima, bez obzira na poredak na listi.

“Sve je spremno za današnje  izbore”, poručuje predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin koji poziva birače da izađu na izbore.

“Ovo su prvi vanredni parlamentarni izbori i odgovornost birača za političko stanje, odnosno stanje demokratije čini mi se i veća”, kaže Hrvatin.

“Poštovani birači, izađite, budite svjesni svojih prava i obveza, odlučite izlaskom i glasanjem o novom sastavu Hrvatskog sabora, najvišeg predstavničkog tijela građana i nositelja zakonodavne vlasti u Hrvatskoj”, poručuje predsjednik DIP-a.

Više kandidata nego u novembru

Iako je od posljednjih parlamentarnih izbora prošlo samo deset mjeseci, interes za izbore i dalje je velik. Potvrđuje to i brojka da se za 151 zastupničko mjesto natječe gotovo 2500 kandidata, oko 150 više nego u novembru.

Kandidati su prosječno stari 47,5 godina, stariji su od onih iz novembra kojima je prosječna dob bila 44,5 godine.

Najstarijoj kandidatkinji je 90 godina, dolazi iz Socijalističke radničke partije, najmlađa je samo mjesec dana u 19. godini i članica je Hrvatske radničke stranke.

Biračima se nudi 177 listi u 11 izbornih jedinica i 29 kandidata u XII. ‘manjinskoj’ jedinici.

Glasa se na  7000 biračkih mjesta

Birači će svoje pravo moći ostvariti na ukupno 6. 947 biračkih mjesta, što je gotovo identično brojci iz novembra. U Hrvatskoj je redovnih biračkih mjesta 6. 574, u inostranstvu njih 115, najviše u BiH (34) te u Njemačkoj (17).

Za glasanje u inostranstvu aktivno se registriralo gotovo 60.000 birača bez prebivališta u Hrvatskoj, što je za 23 hiljade više nego na izborima u novembru. U BiH aktivno registriranih je oko 35.000 hrvatskih državljana.

Naime, mnogim je biračima izdana nova lična karta, “a posjedovanje elektronske lične karte već uključuje aktivnu registraciju tih birača“, objašnjava Hrvatin.

Posebnih biračkih mjesta na kojima će glasati privremeno upisani birači je 105, a onih za birače na službi u Oružanim snagama, zatvorenike, pomorce i birače smještene u ustanovama socijalne pomoći 152.

Gotovo 80 000 angažiranih oko izbora

Prijevremene parlamentarne izbore pratit će oko 12 000 promatrača, hiljadu i pol manje nego u novembru. Najviše je HDZ-ovih, gotovo osam hiljada, od nevladinih udruženja najbrojniji su promatrači Udruge u Ime obitelji (347). Izbore će pratiti i 23 strana promatrača, iz Koreje, Gruzije, Makedonije i Kosova.

Hrvatin dobrim drži da su promatrači brojni.

“Želja mi je da svi dođu na biračka mjesta, jer to je dodatna garancija provjere na biračkim mjestima”, kaže predsjednik DIP-a.

Na provođenju izbora na izborni dan bit će angažirano gotovo 80.000 ljudi, kaže Hrvatin.

Prvi nepotpuni rezultati u ponoć

Na izborni dan glasa se od 7 od 19 sati.

Prve nepotpune rezultate izbora DIP će objaviti u nedjelju u ponoć na konferenciji za novinare. No ‘tekuće’ rezultate počet će objavljivati od 22 sata na svojoj web stranici i osvježavat će ih svakih 15-ak minuta.

“Vidjet će se broj obrađenih biračkih mjesta, broj birača na njima”, kaže Hrvatin.

Podatke o odazivu DIP će uobičajeno objaviti u dva navrata, u podne i u 17 sati.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*