Preminula Greta Friedman, djevojka sa slavne fotografije “The Kiss”

Greta Zimmer Friedman, žena koju je poljubio mornar George Mendonsa 14. augusta 1945. godine kada je načinjena jedna od najpoznatijih fotografija 20. vijeka, preminula je ove sedmice u 93. godini života.

Njihov poljubac, za kojeg se kasnije saznalo da je bio sve osim romantičan, zabilježen je tokom proslave pobjede nad Japanom na kraju Drugog svjetskog rata u njujorškom Times Squareu. Greta Zimmer Friedman umrla je od neimenovanih komplikacija u četvrtak, potvrdio je njen sin.

Friedman je u vrijeme nastanka fotografije bila 21-godišnja asistentica zubara. Obučena u odoru medicinske sestre istrčala je na ulicu zajedno sa hiljadama sugrađana nakon što je objavljena vijest o konačnom kraju rata. George Mendonsa je je ugledao Friedman, zagrlio ju pa potom poljubio. Dvoje mladih se do tada nikada ranije nisu sreli.

Štaviše, Mendonsa se u to vrijeme zabavljao sa pravom medicinskom sestrom Ritom Petry koja se čak i može vidjeti kako se smije u pozadini fotografije. Mendonsa i Petry su se kasnije vjenčali.

Fotografija Alfreda Eisenstaedta koja se u početku zvala jednostavno “V-J Day in Times Square” s vremenom je dobila ime “The Kiss”.

(Vijesti.ba / Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*