Hrvatski izbori: HDZ ima 7 zastupnika više od SDP-a

Prema neslužbenim rezultatima vanrednih izbora u Hrvatskoj, nakon prebrojanih 71 posto biračkih mjesta HDZ ima 61-og zastupnika u Hrvatskom saboru, dok SDP ima 54 mjesta. Poznavatelji prilika predviđaju promjene tokom jutra, odnosno smanjivanje razlike između dvije najjače stranke u Hrvatskoj.

Promjene će nastupiti zbog toga, što su do sada prebrojani mahom glasovi, odnosno biračka mjesta iz manjih sredina, a tek počinje brojanje većih gradova.

Koalicija nezavisnih lista “MOST ima 12 mandata, Živi zid osam, IDS četiri mandata, Milan Bandić 365 dva, te po jedan mandat imaju HDSSB i kandidat iz dijaspore, Nezavisna lista Željko Glasnović.

Prema do sada dostupnim informacijama iz dijaspore, dva mandata odlaze HDZ-u, a jedan mandat Željku Glasnoviću. Ovo predstavlja iznenađenje, jer je do sada HDZ uvijek dobijao sva tri glasa iz dijaspore.

Željko Glasnović je general Hrvatske vojske i HVO-a, koji je u bivšem sazivu Hrvatskog sabora izabran na listi Domoljubne koalicije za dijasporu. Uoči izbora odlučio se da predvodi neovisnu listu za 11. izbornu jedinicu koju je poduprla većina pravaških stranaka iz Hrvatske, te više hrvatskih stranaka iz BiH.

Na konferenciji za novinare Hrvatskog izbornog povjerenstva, koja je održana u ponoć, rečeno je da je na jučerašnje izbore izašlo 52,3 posto birača, što je mnogo manje u odnosnu na izbore koji su održani prošle godine.

Za sastavaljanje Vlade Republike Hrvatske potrebno je dobiti podršku 67 zastupnika u parlamentu, a da bi Vlada bila stabilna broj podignutih ruku u Saboru morao bi da bude i mnogo veći.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*