Liga prvaka: Bayern i Barca uvjerljivi, remi PSG-a i Arsenala

Počelo je takmičenje u Ligi prvaka, najprestižnijem klupskom takmičenju u fudbalu na svijetu, a u grupama A, B, C i D odigrano je ukupno sedam mečeva, dok je susret Manchester Cityja i Borussije iz Moenchengladbacha odgođen zbog nevremena.

Najviše pažnje privukao je susret na Parku prinčeva, gdje je PSG čekao Arsenal, a prvi gol smo vidjeli već u 28. sekundi.

Brz napad PSG-a po desnoj strani golom je krunisao Edinson Cavani, i tako svojoj ekipi donio vodstvo od 1:0. Arsenal u prvom dijelu nije imao rješenja za odličnu odbranu PSG-a, te se u prvom poluvremenu nije mogla izdvojiti neka od ozbiljnijih situacija ispred gola Parižana.

Edinson Cavani se još dva puta mogao upisati u listu strijelaca u prvom dijelu. Prvi put nakon isteka 33 minute, kada je iskoristio grešku odbrane, prešao golmana, ali nije uspio pogoditi prazan gol.

Pred kraj prvog dijela, loše je primio loptu u šesnaestercu, stoga nije mogao šutirati iz izlgedne situacije. Ostalo je 1:0.

U nastavku susreta, Arsernal je djelovao dosta zrelije, a PSG je igrao nešto opreznije – kako bi vodstvo bilo što sigurnije. U svakom slučaju, obje ekipe su pružale bespoštednu borbu na terenu. Ospina je bio sjajan na golu Arsenala, budući da je 20 minuta do kraja ponovo skinuo zicer Cavaniju.

U 77. minuti, Arsenal stiže do zasluženog poravnanja. Promašaje Cavanija kaznio je Alexis Sanchez, koji je nakon odbijene lopte sa nekih 10. metara topovski zakucao loptu za poravnanje. To se na koncu ispostavilo kao i konačan rezultat, mada su oba tima propustila po jednu ozbiljnu šansu za pobjedu na otvaranju Lige prvaka.

Vrijedi pomenuti da su oba tima susret okončala sa po 10 igrača. Marco Veratti i Olivier Giroud su u nadoknadi dobili drugu javnu opomenu nakon jednog okršaja.

 

Barcelona je protiv Celtica također bila uvjerljiva. Messi i Neymar su već na startu najavili dobru sezonu. Celtic je u prošlosti znao iznenaditi Katalonce, no ovog puta, šanse nisu imali. Okončano je sa sedam golova u mreži Škota.

U prvom poluvremenu je Messi na Neymarovu asistenciju pogodio za 1:0, minut je bio treći. Potom u 24. minuti Moussa Dembele je propustio pogoditi penal za 1:1, a onda je Messi za tri minute to kaznio za 2:0. Neymar je ponovo asistirao.

Brazilac je nakon dvije asistencije došao do gola u 50. minuti, nakon čega je bilo samo pitanje – kojim rezultatom će se završiti meč.

Nije Barcelona imala namjeru stati. To je dokazao Iniesta, kada je u 59. minuti pogodio za 4:0, a Messi je samo minut poslije zaključio hat-trick na asistenciju Suareza za 5:0. Upravo je asistent kod petog gola pogodio šest i sedmi put i konačan rezultat na Camp Nou stadionu.

 

Bayern je na svojoj Allianz Areni lako na kraj izašao sa ekipom Rostova. Lewandowski je načeo mrežu gostiju u 28. minuti, kada je pogodio iz penala. U drugoj minuti nadoknade prvog poluvremena gol daje i Mueller, a u osmoj minuti drugog dijela i Joshua Kimmich se upisuje u strijelce za 3:0.

Isti igrač pogodio je za 4:0 u 60. minuti susreta, a konačan rezultat postavio je rezervista Bernat u 90. minuti meča.

Od ostalih rezultata, možda treba izdvojiti meč PSV-a i prošlogodišnjeg finaliste, Atletico Madrida. Golom Saula Nigueza u 43. minuti Atletico je poveo, no u drugoj minuti nadoknade prvog dijela – dosuđen je penal za domaće.

Udarac Guardada nije pronašao put do mreže Atletica, te je ostalo 0:1.

Basel i Ludogorets su remizirali u Švicarskoj sa 1:1, a Napoli je trijumfovao u Kijevu kod Dynama preokretom u režiji Milika sa 2:1. Benfica je do posljednje minute meča imala tri boda na svom kontu, no Bešiktaš je uspio izjednačiti – i tako  izboriti vrijedan bod na gostovanju.

Rezultati: 

Grupa A
PSG – Arsenal 1:1
Basel – Ludogorets 1:1

Grupa B
Benfica – Bešiktaš 1:1
Dynamo Kiev – Napoli 1:2

Grupa C
Barcelona – Celtic 7:0
Manchester City – Borussia Moenchengladbach – odgođeno

Grupa D
Bayern Minhen – Rostov 5:0
PSV – Atletico Madrid 0:1

(N1)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*