Optuženi u predmetu “Lutka” dobili ukupno 101 godinu zatvora, prvooptuženi Cvijan osuđen na 20 godina

Pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju u Sudu BiH optuženi u predmetu “Lutka” osuđeni su na ukupno 101 godinu zatvora, a prvooptuženi Bojan Cvijan osuđen je na 20 godina zatvora.

Osuđen je za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom razbojništvo, ubistvo i dogovor za izvršenje krivičnog djela.

Cvijan je uhapšen u okviru akcije “Lutka” 2012. godine, a optužnica u ovom predmetu obuhvata još 30 osoba, s tim da je jedan od optuženih Benan Dorić izvršio samoubistvo pa je protiv njega postupak obustavljen.

Cvijan se smatrao bliskim saradnikom Darka Eleza i njegove kriminalne grupe, a dokazi o njihovoj saradnji uzašli su na vidjelo tokom suđenja Đorđu Ždrali.

Cijela grupa je dobila 101 godinu zatvora.

Cvijan je oslobođen optužbe da je učestvovao u ubistvu Zorana Goluba jer se dokaz temeljio na dokazu samo jednog svjedoka koji je dobio imunitet u ovom slučaju.

Dokazano je da je Cvijan nabavio snajpersku pušku koja je korištena u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale te motorola putem koje su slušali policijsku vezu. Određen mu je odmah pritvor do devet mjeseci, a cijela grupa će platiti odštetu BH pošti, Privrednoj banci i banci Pavlović koje su oštetili za višemilionske iznose i morat će platiti sudske troškove.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*