Preminuo akademski slikar i pedagog Mustafa Pašić

U Tuzli je 14.9.2016, u 92. godini života, nakon kraće bolesti preminuo jedan od  doajena bosanskohercegovackog slikarstava, akademski slikar i pedagog Mustafa Pašic.

Kao ugledni pedagoški radnik i akademski slikar, pisac stručnog udžbenika “Likovni jezik” i autobiografskog zapisa “Bijeg u budućnost”,  bio je dobitnik mnogobrojnih priznanja za svoj rad uz organizaciju većeg broja samostalnih i kolektivnih izložbi.

Kao ratno siroče i pored teškog djetinjstva zavrsio je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1958. godine. Do posljednih dana života bio je radno aktivan, izradio je zavidan opus umjetničkih slika i tradicionalnih Bošnjačkih umjetničkih rukotvorina.

Mustafa Pašić rodjen je 16.1.1925. godine u Džematu, opština Vlasenica.  Osnovnu školu, nižu gimnaziju i Školu za primjenjenu umjetnost pohadjao je u Sarajevu. Akademiju likovnih umjestnosti pohadja u Zagrebu kao stipendista, prvo Ministarstva za prosvjetu Bosne i Hercegovine, zatim jednu godinu SO Vlasenica i dvije zadnje godine Srez Tuzla. Po završetku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1958. godine dolazi u Tuzlui gdje biva postavljen za profesora likovnog obrazovanja u osnovnoj skoli Mosnik, Tuzla. Od 1972. godine pa sve do odlaska u penziju 1990. godine  radio je u Prosvjetno – pedagoškom zavodu Tuzla kao stručni savjetnik za likovnu kulturu  u osnovnim i srednjim školama na području sjevernoistočne Bosne. Za to vrijeme pruža stručnu i pedagošku pomoć nastavnicim, a i profesorima likovne kulture, ne samo na tuzlanske, nego i dobojske i bihaćke regije. Na kraju, de se napomene i to, da je Mustafa Pašić, pasionirani zaljubljenik narodne folkloristike, posebno epske tradicije Bošnjaka.

Dobitnik je i oktobarske plakete grada Tuzla, kao i priznanja  SUBNOR-a Tuzla. Objavio je dvije knjige,  priručnik za individualnu i nastavnu praksu “Likovni jezik”, u izdavalaštvu Medjunarodne galerije portreta u Tuzli 2007. godine i autobiografski zapisi “Bijeg u budućnost”.

Datum i vrijeme dženaze Mustafi Pašiću bit će naknadno objavljen.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*