Divim se duhu Evropske unije

Dalaj Lama, duhovni vođa tibetanskih budista, posjetio je danas sjedištve Evropskog parlamenta (EP) gdje je izrazio svoje divljenje duhu Europske unije (EU) jer, kako je kazao, djeluje za dobrobit svojih građana.

“Duh EU trebao bi se proširiti i drugdje u svijetu. Svi smo ljudska bića i moramo raditi zajedno”, rekao je Lama i pozvao na suosjećanje, ljubav, toleranciju i mir.

Lama se tokom posjete EP-u sastao s predsjednikom tog zakonodavnog tijela EU Martinom Schulzom s kojim je razgovarao o međunarodnim odnosima i stanju ljudskih prava.

“Duboko sam zahvalan Dalaj Lami za iskrenu, otvorenu i široku raspravu koja oplemenjuje duh”, rekao je nakon susreta Schulz, saopšteno je iz Evropskog parlamenta.

Duhovni vođa tiberanskih budista u utorak je tokom posjete Parizu pozvao evropske zemlje da prihvate izbjeglice, koje bježe od rata u Siriji, te poručio evropskim vladama da treba da rade da okončanju rata, kako bi se izbjeglice mogle vratiti kući.

Dalaj Lama je pobjegao iz Tibeta i živi u egzilu u Indiji. Trenutno se nalazi u jednosedmičnoj posjeti Francuskoj na konferenciji o životnoj sredini i duhovnosti.
(AA/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*