Beograd: U toku Parada ponosa 2016.

Zvaničan početak Parade ponosa 2016., na kojoj učestvuje više stotina pripadnika LGBT populacije, kao i političari i javne ličnosti, koji su došli da pruže podršku, proglasila je “Kuma Parade”, poznata glumica Mirjana Karanović.

“Čestitam svima koji su iskreno i čistog srca odlučili da žive u skladu sa sobom i zahvaljujem svima koji su ovdje u znak podrške. Ljudski život je dragocjen i pravo da svoj život živimo slobodno je neprikosnoveno”, rekla je Karanović, obraćajući se učesnicima skupa.

Proglašavajući Paradu otvorenom i pozivajući sve prisutne da zajedno krenu u šetnju od Slavije, do Trga Republike, Karanović je kazala:
“Ako ne možemo da mijenjamo prošlost, svakako možemo da utičemo na budućnost. Sloboda da svako bude to što jeste i da se ne boji da to pokaže. Sloboda da volimo i budemo voljeni, da se bavimo poslom koji nas inspiriše. Želim da svako pronađe način da se oslobodi straha i pronađe svoj prostor slobode.”

Učesnici Parade ponosa počeli su da se okupljaju na Slaviji od 11 časova, a današnju Paradu podržali su ambasadori SAD, Velike Britanije, Nemačke u Srbiji, bivši ministar kulture Ivan Tasovac, političar Čedomir Jovanović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

U izjavi medijima, neposredno pred početak šetnje, član Organizacionog odbora Boban Stojanović rekao je da je atmosfera ove godine značajno bolja i drugačija od prethodne dvije godine.

“Jutros kada smo došli da postavimo kamion i ostalo vidjeli smo da grad živi, što je i bila naša ideja svih ovih godina, da Parada ponosa postane dio ovog grada, kao i različite druge manifestacije, a ne strah i pretnja. Idemo polako ka tome.”

Ministarka Ana Brnabić istakla je da je značajno da se Pride održava treću godinu zaredom, da gradonačelnik svake godine stoji i prvi provjerava trasu, da je već treća godina kako i neko iz Vlade dolazi.

“Mislim da su to ozbiljni pomaci, da se stvari pacifikuju. Čini mi se da danas nema toliko tenzije u gradu i da nije bilo tenzije u medijima. Da je super – nije, da je bolje – bolje je. Čini mi se da idemo pravim koracima. Ja nisam aktivista, ali mi jako puno znači ovo za grad i za našu zemlju”, rekla je Brnabić.

Odgovarajući na pitanje zašto nema još nekoga iz Vlade, Brnabić je kazala da postoji dijalog oizmeđu Vlade i LGBT aktivista i da se priča o problemima, koji se riješavaju, te da je “Vlada tu i ako je jedan njen član tu”.

“Već treću godinu zaredom Beograd pokazuje da je grad koji poštuje različitost i koji se bori protiv svake vrste diskriminacije, polne, vjerske, nacionalne. Došao sam treću godinu zaredom da pokažem da Beograd nije više isti, da Srbija nije ista, da postaju normalne neke stvari za koje smo mislili da ne mogu da se dese i da su nemoguće. To znači da se Srbija menja i postaje normalna, da se Beograd menja i da počinjemo da dijelimo iste vrijednosti kao oni narodi sa kojima želimo da budemo u budućnosti”, ispričao je gradonačelnik Mali u izjavi novinarima.

On je dodao da se mnogo manje sada priča o ovoj manifestaciji kao o problemu, više je prihvaćena te da očekuje da će i ove godine proći mirno i da će i naredne godine biti ovakvih manifestacija “o kojima niko više neće pričati kao o bezbjednosno problematičnim”.

Tokom šetnje, učesnici će se zaustaviti na Terazijama, gdje će kod Spomenika obješenim rodoljubima održati minut tišine posvećen iskazivanju solidarnosti sa LGBT zajednicom u celom svijetu, a nakon minuta tišine, govor će održati LGBT aktivisti iz Turske.

Na Trgu Republike, nakon obraćanja javnih ličnosti, predstavnika i predstavnica lokalnih i međunarodnih organizacija za ljudska prava i LGBT prava, slijedi mini koncert na kojem će nastupiti Nataša Bekvalac, Bojana Stamenov, Marina Perazić i DJ Vanja Bursać.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*