Beograd: Parada ponosa završena bez incidenata

Učesnici Parade ponosa 2016 pod sloganom “Ljubav mijenja svijet”, završili su šetnju od Slavije do Trga Republike, a kolona od više stotina učesnika prošla je tu trasu bez incidenata.

Početak šetnje proglasila je kuma Parade Mirjana Karanović, koja je kazala kako svako nađe način da se oslobodi straha i da nađe svoj prostor slobode.

“Ljudski život je dragocjen, a pravo da ga živimo slobodno je i neprikosnoveno”, poručila je Karanović.

Pojedini građani pozdravljali su učesnike Parade sa terasa, a bilo je i onih koji su negodovali, uz istaknutu srpsku zastavu i transparent na kome je na engleskom jeziku bilo ispisano “Sodomija da bude krivično djelo”, sa slikom osobe obučene u dugine boje iza rešetaka.

Učesnici Parade su kod Spomenika obješenim rodoljubima na Terazijama, minutom šutnje odali počast žrtvama fašizma i izrazili solidarnost sa LGBT zajednicom u Turskoj.

Minuta šutnje je organizovana i kao znak sjećanja na ubistvo Hande Kader, trans-aktivistkinje i aktivistkinje za prava seks radnica iz Turske.

Predstavnici Istanbul parade rekli su da su ponosni što su danas u Beogradu, dodavši da je ovo borba i za njih. Kako su istaknuli, homofobija je problem svih zemalja, a ostvarivanje prava LGBT populacije nije nešto što treba da važi samo za zemlje zapada.

U Turskoj je održavanje Parade ponosa zabranjeno i prošle i ove godine.

Jovanović Parada ponosa je simbol slobode

Kolonu je beogradskim ulicama pratilo ozvučenje i muzika, a na Paradi su bili i brojni aktivisti, kao i ministrica državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ana Brnabić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, voditeljica Pregovaračkog tima s Evropskom unijom Tanja Miščević, povjerenica za ravnopravnost Srbije Brankica Janković te predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović. On je rekao da i ove godine učestvuje u Paradi ponosa, jer je ta manifestacija simbol slobode i ono što svako mora da brani.

“Moja dužnost kao političara je da branim i afirmišem ljudska prava, a moja potreba je da podijelim pozitivnu energiju sa svima ovdje okupljenima”, rekao je Jovanović.

Jedan od organizatora Parade Boban Stojanović kazao je u izjavi za novinare kako je ozračje ove godine bilo mnogo bolje nego prethodnih godina i kako je cilj organizatora da manifestacija postane sastavni dio grada.

Paradu ponosa je osiguravao veliki broj policajaca. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da će se truditi da se svake godine, u zavisnosti od sigurnosnih procjena, smanji broj policajaca koji će osiguravati Beograd tokom održavanja parada ponosa.

Parada 2016 će biti završena koncertom na Trgu Republike na kome će nastupiti pjevačice Nataša Bekvalac, Bojana Stamenov i Marina Perazić, kao i DJ Vanja Bursać.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*