Zbog referenduma u RS: EU kažnjava čitavu BiH

Zbog insistiranju iz Republike Srpske da referendum o Danu RS bude proveden, Evropska unija spremna je kazniti Bosnu i Hercegovinu kao državu. Mogla bi joj biti uskraćena sredstva, te prlibližavanje članstvu u EU.

Iz Brisela upozoravaju da, ako se politički akteri u zemlji ogluše o upozorenja da problemi trebaju biti rješavani unutar institucija države, ustavnog okvira i uz poštivanje vladavine prava, bez sumnje možemo očekivati finansijske posljedice, odnosno uskraćivanje finansiranja iz EU fondova, te drugih pogodnosti.

Nema pojašnjenja o tome kako iz Brisela gledaju na činjenicu da političari iz pola države negiraju državu, njen Ustavni sud, odnosno vladavinu prava.

Kazne će, bez obzira na sve to, stići svima.

Hoće li EU činovnici dići ruku za integraciju BiH u EU?
Prva kazna mogla bi stići već u utorak, kada bi Vijeće za opće poslove EU trebalo da da zeleno svjetlo za početak procesa dobijanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, što je do prije par dana bila već riješena stvar, odluka koju bi ministri trebalo da donesu bez rasprave.

Sasvim je jasno da ukoliko prilike u zemlji eskaliraju, niko od evropskih ministara neće biti voljan da digne ruku za nastavak integracije BiH.

To bi mogla biti prva i neposredna posljedica nerješavanja problema u okviru institucija države Bosne i Hercegovine, a puna vladavima prava je, podsjećaju u EU, ključni preduvjet za bilo kakvu priču Brisela sa potencijalnim kandidatom za evropsko članstvo.

Svi se uzdržite od otežavanja situacije!
Kao “odlučna mjera” upućen je poziv svima da se uzdrže od koraka koji bi mogli još više otežati situaciju, te upozrenje da pitanje Dana RS ne smiju skrenuti pažnju sa ključnih, socio-ekonomskih reformi.

Poručeno je svima u BiH da, ne čekajući eventualne kazne i sankcije iz evropskog i međunarodnog pravca, Bosna i Hercegovina sama sebe kažnjava zaustavljajući te procese koji bi trebalo da je konačno odmaknu iz društva najsiromašnijih, a njenim stanovnicima, prvenstveno mladim i obrazovanim kadrovima, umjesto pasoša u ruke daju radne knjižice.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*