Sat vremena stajanja i šutnje u crnini u Sarajevu i Beogradu

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) i srbijanska nevladina organizacija Žene u crnom će u povodu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici organizirati narednih dana mirovne akcije u Sarajevu i Beogradu.

Sutra će u Sarajevu od 18,00 sati održati zajedničku simboličnu mirovnu akciju ispred Katedrale  Srca Isusova. Akcija predviđa sat vremena šutnje u crnini.

U četvrtak, 10. jula, aktivisti i aktivistkinje UDIK-a u Bosni i Hercegovini u suradnji sa Ženama u crnom Srbije organizirat će  dvije mirovne kacije  u Beogradu. U 12,00 sati će se okupiti ispred Predsjedništva Republike Srbije, a u 18 sati na glavnom beogradskom Trgu Republike.

Ovo će biti prva mirovna akcije UDIK-a izvan granica Bosne i Hercegovine i historijsko stajanje Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) i Žene u crnom Srbije na putu suočavanja s prošlošću i tranzicionom pravdom u regionu, ali i gradnje zajedničkog shvatanja prošlosti u borbi koncepta pomirenja s odgovornosti.

U petak, 11. jula,  aktivisti i aktivistkinje UDIK-a i Žene u crnom će u Potočarima prisustovati komemoraciji i odati počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Kako je najavljeno mirovne akcije u Sarajevu i Beogradu organiziraju  aktivisti i aktivistkinje glavnog odbora UDIK-a i novootvorenog Odjeljenja UDIK-a u Zenici i članice  NVO Žene u crnom.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*