Zenica: Sastanak poslodavaca i premijera Federacije BiH

Sastanak Udruženja poslodavaca Federacije BiH i federalnog premijera Fadila Novalića o temi “Reformska agenda s posebnim osvrtom na poresku reformu u cilju rasterećenja poslodavaca”, bit će održan danas u prostorijama Arcelor Mittala Zenica, najavljeno je iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Iz Udruženja poslodavaca navode da je sastanak organiziran s ciljem pronalaska rješenja za rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta.

Jedna od ključnih stavki Reformske agende u Bosni i Hercegovini jesu i nužne poreske reforme, odnosno izmjene politika u poreskim opterećenjima rada. Poreska reforma predviđa da će naknade koje nemaju karakter plate – poput toplog obroka, regresa, naknade za prijevoz ili jubilarne nagrade biti ugrađene u poresku osnovu.

Na nedavno održanoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije BiH razmatrane su izmjene i dopune dva zakona o dohotku i doprinosima. Vlada Federacije BiH je u Pravilniku predložila oporezivanje toplih obroka iznad 8,5 KM i uvođenje novih pravila u oporezivanju regresa.

Poslodavci zahtijevaju da se izmjenama reguliše da se onima s nižim plaćama smanji stopa oporezivosti na dohodak, a onima s višim plaćama da se poveća, kako bi se napravio balans.

Pored premijera Novalića, na sastanku će učestvovati ministar razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH Amir Zukić i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević. Očekuje se i prisustvo oko stotinu poslodavaca iz Federacije BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*