Tuzla: Predstavljen Granski kolektivni ugovor iz oblasti rudarstva

U Tuzli je danas predstavljen  potpisani  Granski kolektivni ugovor iz oblasti rudarstva.Ugovorom je pronađeno optimalno rješenje kojim su zadovoljeni i poslodavci odnosno privredna društva ali i rudari.

Potpisivanje kolektivnog ugovora iz oblasti rudarstva najvažniji je akt u ovoj oblasti. Obezbjeđuje dalji prosperitet rudarstva i rudnika, optimalan je i jedino je moguće rješenje na spram sveukupnih odnosa koji vladaju u rudarstvu  i energetici, istakao je između  ostalog Safer Mušanović predsjednik Samostalnog sindikata FBiH.Svoju podršku u ime Vlade FBiH iskazao je Vesko Drljača dopremijer Vlade FBiH.Istakao je da će Vlada FBIH realizovati sve što je planirano ugovorom, prvenstveno status rudara i pitanja sigurnosti rudnika.

Podršku u daljem radu Rudnika na području kantona istakao je i kantonalni premijer Bego Gutić. On je ovom prilikom čestitao na postignutim uspjesima i stvaranju uslova  za rješavanjem dva velika  problema iz oblasti rudarstva a to su modernizacija rudnika čime će se stvoriti humaniji uslovi za rad i da se popravi status rudara.

Ugovor je potpisan na godinu dana a njegovom primjenom obezbjedit će se bolji uslovi rada kao i modernizacija rudnika na području FBiH.

U kreiranju Kolektivnog ugovora učestvovali su sindikati rudnika na nivou FBiH kao i  predstavnici  federalnog ministarstva energetike i rudarstva.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*