U Sarajevu danas regionalna konferencija o procesuiranju ratnih zločina

“Procesuiranje ratnih zločina i regionalna saradnja”, tema je regionalne konferencije koja će biti održana danas u Sarajevu. Tužioci, stručnjaci i novinari razgovarat će o napretku i poteškoćama u procesuiranju ratnih zločina u zemljama bivše Jugoslavije.

Cilj ovog skupa, čiji je organizator Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN BiH) je da se otvori direktan i konstruktivan dijalog o saradnji pravosudnih institucija iz regiona u procesuiranju ratnih zločina, te efikasnosti strategija tranzicijske pravde.

Tužioci, koji obično debatiraju iza zatvorenih vrata, govorit će o izazovima s kojima se suočavaju tužilaštava za ratne zločine, političkom uticaju na njihov rad i kako poboljšati procesuiranje ratnih zločina u budućnosti, posebno u uslovima kada Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju sljedeće godine zatvori svoja vrata.

“Mapa presuda o ratnim zločinima”

Pored stručnjaka i tužilaca, konferenciji će prisustvovati i 20 novinara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Nakon konferencije, novinari će imati dvodnevni trening, čiji je cilj razvoj njihovih vještina u izvještavanju o tranzicijskoj pravdi.

U sklopu konferencije i treninga, BIRN će predstaviti svoju “Mapu presuda o ratnim zločinima”, interaktivni alat koji pruža pregled sudskih odluka o zločinima počinjenim tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji ’90-ih godina prošlog vijeka. “Mapa” se sastoji od 386 presuda i predstavlja jedinstvenu bazu podataka pravosnažnih presuda koje su izrekli nacionalni sudovi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji. Ona također uključuje presude koje je izrekao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

Konferencija i trening su dio BIRN-ovog projekta “Balkanska tranzicijska pravda”, koji finansiraju Evropska komisija, Savezno ministarstvo vanjskih poslova Švicarske i Fondacija “Robert Bosch”.

Projekt ima za cilj poboljšanje javnog razumijevanja pitanja tranzicijske pravde u zemljama bivše Jugoslavije – Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, saopćeno je iz BIRN-a.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*