Za života moje kćeri želim iskorijeniti sve bolesti

Glavni ravnatelj Facebooka Mark Zuckerberg i njegova žena Priscilla Chan obećali su uložiti više od 3 milijarde dolara tijekom narednog desetljeća kako bi spriječili, liječili i obuzdali sve bolesti, i to za života njihove kćeri.
“Možemo li pomoći znanstvenicima da spriječe, izliječe i obuzdaju sve bolesti za života naše djece? Vjerujem da možemo. Medicina je moderna znanost tek oko jedno stoljeće, a ostvarili smo nevjerojatan napredak. Očekivani životni vijek do kraja ovoga stoljeća trebao bi se popeti na 100 godina. Danas su samo četiri bolesti odgovorne za većinu smrti. Možemo ostvariti napredak na području borbe protiv tih bolesti uz pravu tehnologiju.

Tijekom povijesti znanosti većini otkrića prethodio je pronalazak neke nove tehnologije koja vam daje da stvari vidite na novi način”, rekao je Zuckerberg spominjući mikroskop i sekvencioniranje DNK kao primjere. Istaknuo je kako će fokus ulaganja biti poticanja znanstvenika i inženjera na razvijanje alata i tehnologija koji će nas približiti tome cilju.

“Ovo radimo zbog budućnosti naše kćeri i djece diljem svijeta”

Ulaganja će uključiti istraživački centar za biološke znanosti, nazvan Biohub te planove za čip koji bi dijagnosticirao bolesti, stalni nadzor krvotoka te stvaranje karte tipova stanica u ljudskom tijelu.

Zuckerberg i Chan planiraju uložiti 600 milijuna dolara u Biohub, koji bi trebao okupiti znanstvenike sa Stanforda, UCSF-a i Berkeleyja te najbolje inženjere na svijetu.

“Ovo radimo zbog budućnosti naše kćeri i djece diljem svijeta. Ako postoji šansa da izliječimo sve bolesti za života naše djece, onda ćemo dati svoj doprinos. Zajedno, imamo pravu priliku da svojoj djeci u naslijeđe ostavimo bolji svijet od onoga koji je ostavljen nama”, napisao je Zuckerberg.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*