Evropski sud ponovno nanio nepravdu

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa oštro osuđuju odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu kojom je odlučio da komandant holandskog bataljona u Srebrenici Thom Karremans neće biti krivično procesuiran za saučešće u genocidu u Srebrenici 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).
“Ovom odlukom nam je Evropski sud za ljudska prava ponovo nanio nepravdu koju je teško opisati. Nakon 21 godine borbe za istinom i pravdom, ponovo smo iznevjereni od strane međunarodne zajednice i suda koji nam je predstavljao put ka pravdi. Mi ne možemo da zaboravimo ulogu Karremansa i njegovog saučešće u ubijanju naše djece, muževa, braće, sestara, majki, očeva i svih onih koje smo voljelji”, navodi se u saopćenju koje su potpisali Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Munira Subašić, predsjednica Pokreta Majke enklave Srebrenica i Žepa.

Ne mogu, navode iz udruženja, da zaborave njegovo primanje poklona od Ratka Mladića i slavljenja tokom pada Srebrenice.

“Ne možemo da zaboravimo golgotu koju smo vidjeli kako nam ubijaju i ono malo dostojanstva što nam je bilo ostalo – kako nam naše djevojke i žene siluju i novorođenčadi ubijaju. Mi smo svjesni danas kao što smo bili svjesni 1995. zašto su nam djeca i naše voljene ubijali. Danas smo svjesni da nam je pravda uskraćena zato što smo muslimani. Tanka je linija između pravde i politike, ali to nije razlog da prestanemo da se borimo protiv sramnih sudskih odluka. Ovo je još jedan dokaz da su žrtve i preživjeli u drugom planu međunarodnih aktera i da moramo da se borimo do zadnjeg daha jer istina se ne smije prekriti sramnim odlukama”, naglasili su Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Munira Subašić, predsjednica Pokreta Majke enklave Srebrenica i Žepa.

Ova dva udruženja, istaknuto je, će da nastave da se bore za pravedne sudske odluke kako buduće generacije ne bi učile iskrivljenu historiju rata u Bosni i Hercegovini.

 

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*