U Sarajevu regionalni sastanak o smanjenju rizika od katastrofa

U sklopu projekta “Smanjenje rizika od katastrofa i sigurnost u OSCE regiji” danas je u Sarajevu organiziran regionalni sastanak partnerskih općina i Arhus centara, angažiranih na jačanju institucionalnih kapaciteta u sektoru zaštite i spašavanja.
Skup, koji je u glavnom gradu BiH okupio predstavnike partnerskih općina Vlorë, Ulcinja, Goražda i Bajine Bašte, kao i Aarhus centara iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, prilika je za analizu preventivnih i drugih mjera za uspješnije suočavanje s posljedicama katastrofa uzrokovanih prirodnim nepogodama.

Na značaj preventivnog i sistemskog djelovanja u odgovoru na katastrofe ukazao je šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Jonathan Moore, koji je u izjavi za medije uoči početka sastanka ukazao na važnost jačanja suradnje na ovom planu.

Ocijenio je da je za efikasno korištenje postojećih kapaciteta zaštite i spašavanja neophodno poboljšati mehanizme za koordinaciju institucija na svim nivoima vlasti, uključujući i jačanje prekogranične suradnje.

Ambasador Moore je podsjetio na dešavanja i iskustva u vezi s  poplavama i klizištima koji su pogodili BiH i region u maju 2014. godine, naglašavajući da je otada ostvaren značajan napredak na planu konkretnih mjera zaštite i spašavanja na nivou lokalnih zajednica.

Održavanje regionalnog skupa, posvećenog smanjenju rizika od katastrofa, pozdravio je i zamjenik ambasadora Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Wolfgang Thill, istaknuvši da klimatske promjene na globalnom planu zahtijevaju sinhroniziran odgovor svih relevantnih aktera.

Istovremeno, naglasio je i značaj pomoći na bilateralnoj osnovi koju je Austrija pružila Bosni i Hercegovini tokom poplava 2014. godine, navodeći da će pitanja zaštite i spašavanja imati posebno mjesto tokom austrijskog predsjedavanja OSCE-om 2017. godine.

Direktorica Švicarske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SDC) Barbara Dätwyler- Scheuer istaknula je spremnost njene zemlje da pruža potporu projektima smanjenja rizika od katastrofa, posebno na planu jačanja infrastrukturnih kapaciteta.

Po njenim riječima, smanjenje rizika od katastrofa u smislu preventivnog djelovanja u funkciji je efikasnije zaštite života i imovine, kao i reduciranja ekonomskih gubitaka.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić izjavio je da su dešavanja u vezi s poplavama u BiH rezultirala jačanjem unutarnje koordinacije i međunarodne suradnje te pokretanjem različitih projekata na planu dostizanja evropskih standarda u sektoru zaštite i spašavanja.

Istakao je da osim jačanja kadrovskih i materijalnih resursa treba istrajavati na stvaranju povoljnije političke klime i odgovarajućim sistemskim rješenjima da bi sektor zaštite i spašavanja bio što efikasniji.

Cilj projekta Smanjenje rizika od katastrofa i sigurnost u OSCE regiji jeste jačanje kapaciteta u domenu smanjenja rizika od katastrofa unutar OSCE-a i partnerskih institucija na državnom i lokalnom nivou u regiji jugoistočne Evrope i središnje Azije s fokusom na bolje razumijevanje tog koncepta i jačanje prekogranične suradnje.

Ovaj projekt se realizira  od 1. augusta 2015. do 1. septembra 2017. godine uz finansijsku potporu SDC-a i vlada Austrije, Luksemburga i Lihtenštajna.

Regionalni sastanak u Sarajevu organizirala je Misija OSCE-a u BiH u suradnji s Uredom koordinatora za ekonomsko-okolišne aktivnosti OSCE-a.
(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*