Srebrenica: Građani ne vjeruju u mogućnost novog rata

Tačno u sedam časova otvoreno je svih 16 referendumskih glasačkih mjesta u Srebrenici, a početak glasanja protiče bez ikakvih incidenata, potvrdio je Nego Jevtić, predsjednik opštinske referendumske komisije, javlja Anadolu Agency (AA).
”Ukupno 16 glasačkih mjesta na području opštine Srebrenica je otvoreno. Imamo informaciju da su sva glasačka mjesta otvorena, te da glasači već tamo glasaju, tako da je uspostavljen glasački proces. Obezbjeđenje policije je adekvatno i trenutno sve funkcioniše po planu i onako kako je predviđeno po pravilima za glasački proces“, izjavio je Jevtić.

Prvi glasači se pojavili samo nekoliko minuta nakon što su otvorena glasačka mjesta. Pitali smo građane da li očekuju da će se nešto promijeniti nakon referenduma.

”Naravno da bi trebalo da se promjeni, jer ne može niko da određuje kad će ko šta da slavi, posebno neki samozvani sultani“, rekao nam je Tomo Jakovljević, jedan od glasača na glasačkom mjestu u Domu Kulture u Srebrenici.

Naveo je da se ne plaši porasta tenzija i mogućeg rata.

”Kome je još do rata. To je najveća glupost da neko izjavljuje, pogotovu visoki zvaničnici“, kaže Tomo.

I Ivanka Cvjetinović je jedna od onih koji su poranili na glasačko mjesto. Ona od referenduma ne očekuje neke bitne promjene.

”Valjda će biti dobro. Otkud bi znao čovjek. Red je izaći, uglavnom, pa sad…“, navodi Cvjetinović.

Upitana da li se plaši rata, Cvjetinović nam je rekla:

”Nije mi prijatno, ali otkud znam. Šta će biti, ko će znati?“

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*