U Ženevi se otvara izložba fotografija o pokušaju puča u Turskoj

Na platou ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Ženevi na kojem se nalazi i instalacija slomljene stolice koja simbolizira borbu protiv oružanog nasilja nad civilima sutra će biti otvorena izložba fotografija Anadolu Agency (AA) snimljenih tokom neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj koji je teroristička organizacija Fetullahci (FETO) izvela 15. jula ove godine.

Postavka 30 fotografija će biti otvorena do 29. septembra, a sutrašnjem otvorenju izložbe će prisustvovati brojni zvaničnici UN-a, ambasadori i diplomate angažirane u Ženevi, kao i predstavnici nevladinog sektora za zaštitu ljudskih prava.

Neposredno prije otvaranja izložbe će biti održana i konferencija koju pod naslovom “Turska demokracija je jača od vojnog udara“ organizira Međunarodna organizacija za ljudska prava i razvoj.

Pored simbolike da će izložba o krvavom vojnom udaru u Turskoj biti otvorena na ženevskom trgu koji simbolizira borbu protiv nasilja nad civilima, važno je istaći da će postavka biti otvorena u periodu zasjedanja Vijeća UN-a za ljudska prava.

Visoki komesarijat UN-a za ljudska prava na pokušaj vojnog udara u Turskoj pisanim saopćenjem reagirao je tek četiri dana nakon što je pokušaj spriječen, a bez jasne osude pokušaja vojnog puča, zvaničnici Komesarijata su upozoravali turske vlasti da u procesima istrage vode računa o ljudskim pravima. Osuda vojnog udara iz Komesarijata došla je tek nakon upita novinara AA koji je prisustvovao naknadnoj konferenciji za medije.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*