Otvorena Međunarodna konferencija Asocijacije centara za mirovne operacije

U Parlamentarnoj skupštini BiH otvorena je četvorodnevna 22. Međunarodna konferencija Asocijacije centara za mirovne operacije. Konferencija se održava u prisustvu više od 200 sudionika iz 56 država i 131 različite organizacije i institucije iz cijeloga svijeta.

Moto konferencije je “BiH od zemlje konzumenta međunarodne sigurnosti do zemlje izvoznika i pružanja pomoći u svijetu”. Tema konferencije je “Poboljšanje i budućnost obuke za mirovne operacije, izazovi, naučene lekcije i inovacije”. Ministrica odbrane BiH kazala je da je ponosna na Centar za mirovne operacije u Butmiru koji ima nekoliko certifikata UN-a i NATO-a.”

U svom uvodnom obraćanju Safet Softić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, prisutnima je zaželio dobrodošlicu i uspješno učešće na konferenciji. Gospodin Softić je istakao: “Za Bosnu i Hercegovinu je izuzetna čast da bude domaćin ove značajne konferencije i pokaže svoj napredak da od konzumenta međunarodne sigurnosti postane aktivni subjekat izgradnje mira u svijetu kroz učešće u mirovnim operacijama.”

Prisutne je pozdravio Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH, naglašavajući učešće policijskih službenika BiH u mirovnim operacijama širom svijeta i posebnu zahvalnost Centru za obuku za mirovne operacije Oružanih snaga BiH, koji pruža neophodnu obuku za učesnike mirovnih operacija.

Učesnicima konferencije obratila se i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, ističući da BiH potpuno ravnopravno sa svojim partnerima učestvuje u doprinosu kolektivnoj sigurnosti u svijetu. “Učešćem u UN i NATO operacijama podrške miru, BiH ostvaruje svoj strateški cilj-euro i NATO integracije.”

Na svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovali su: zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč, predsjedavajući Komisije za odbranu i sigurnost Sifet Podžić, zamjenik ministra vanjskih poslova Jozo Brkić, komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Giselle Wilz, komandant EUFOR generalmajor Friedrich Schrotter, generali OS BiH i predstavnici diplomatskog kora u BiH.

Prema godišnjem planu aktivnosti Međunarodne asocijacije centara za obuku za operacije podrške miru (IAPTC), 22. Godišnja konferencija je centralni događaj za 2016.godinu. Istovremeno, konferencija predstavlja najznačajniji događaj za MO BiH i OS BiH, dobijajući priliku da organizuju ovogodišnju konferenciju IAPTC.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*