Danas otvaranje magistralne dionice za lakše savladavanje “Karaule”

Danas će u promet biti puštena novoizgrađena dionica magistralne ceste M-18 Kladanj – tunel Karaula – Podpaklenik na prevoju Karaula. Svečanost otvaranja ove dionice počeće u 15.50 sati, saopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

Magistralna cesta M-18 Tuzla – Sarajevo jedan je od značajnijih putnih pravaca u državi i širem regionu. Izgrađena je prije 45 godina, a veći dio dionice odlikuju skromni tehnički elementi, oštre horizontalne i vertikalne krivine, veći uzdužni nagibi, te nedovoljna širina kolovoza u krivinama manjih radijusa i neadekvatno rješenje odvodnje.

Troškovi održavanja dionice Kladanj – Podpaklenik, s prijevojem Karaula na koti oko 1.000 metara nadmorske visine u zimskom periodu su previsoki, a uvjeti vožnje su otežani sa pojavom poledice i snijega, zbog čega je realizacija projekta izgradnje tunela Karaula imala veliku isplativost.

Projekat u dvije faze

Projekt izgradnje tunela Karaula bio je podijeljen u faze izgradnje dva mosta dužine 130 i 150 metara i tunela Karaula dužine 902 metra s dijelom trase ispred i iza tunela ukupne dužine 1.195 metara, te nastavka izgradnje dionice i to trase puta u dužini 1.506 metara i dva mosta dužine 279 i 130 metara.

Ovu dionicu danas će svečano pustiti u promet predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, te premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*