Kosovo i SAD potpisali sporazum vrijedan 26 miliona dolara

Predsjednik Kosova Hashim Thaci i ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Greg Delawie potpisali su danas amandman 7 na bilateralni sporazum o subvenciji za realizaciju razvojnih ciljeva između dve vlade od decembra 2013. godine, vrijedan 26 miliona dolara, javlja Anadolu Agency.

Potpisivanju su prisustvovali i viši zamenik pomoćnika administratora za USAID, Biro za Evropu i Evoraziju, Margot Ellis i direktor misije USAID-a na Kosovu Xhejms Hope.

Delawie je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ugovora u vrijednosti od 26 miliona dolara, čime će SAD-e nastaviti aktivnosti na Kosovu.

“Postoji parnerstvo između naše dve zemlje, nastavićemo da pomažemo Kosovu da prevaziđe izazove, da bude stabilno i da ima europsku budućnost. Od 1999. godine samo USAID je investirao više od 800 miliona američkih dolara u Kosovo, a ako uključimo sve vladine organizacije, onda je to više od milijardu američkih dolara”, kazao je ambasador.

Delawie je istakao da SAD pomaže Kosovu da ojača ekonomski i tako ohrabri i građane i kosovske demokratske institucije.

Thaci je izrazio zahvalnost SAD-u koji putem USAID-a pruža podršku Kosovu od 1999. godine. On je istakao da je Kosovo zahvaljujući toj podršci uspjelo da poveća kapacitete u oblasti vladavine prava, te da poboljša vladavinu i održi pozitivan ritam ekonomskog razvoja.

“Ovo je još jedan dokaz partnerstva koje Kosovo ima sa Sjedinjenim Američkim Državama u opštem razvoju Kosova, posebno u poboljšanju vladavine prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, dobroj vladavini, povećanju investicija i otvaranju novih radnih mjesta u privatnom sektoru”, kazao je Thaci.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*