Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu u predmetu “Bobar banka”

Tužiteljstvo BiH danas je podignulo optužnicu u predmetu “Bobar banka” i ona će uskori biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. Pretpostavlja se da se u optužnici imena visoko poziciniranih osoba, naročito iz entiteta Republika Srpska.

“Nakon intenzivne istrage, koja je trajala oko 18 mjeseci, više stotina prikupljenih dokaza, provedenih vještačenja i saslušanja više desetina svjedoka, optužnica se odnosi na zloupotrebe u poslovanju Bobar banke, kojima je prouzrokovana direktna šteta od približno 130 miliona BAM, za koje su oštećene institucije BiH i entiteta, preduzeća i građani”, piše u današnjem saopćenju iz Tužiteljstva BiH.

Optužnica obuhvata veći broj osoba koje se terete da su organizirano počinile kaznena djela zloupotreba ovlaštenja u privredi i kaznena djela financijskog kriminala.

Pronevjera putem kredita bez osiguranja
“Istragom je utvrđeno, da su putem navedene banke, ciljano plasirani krediti pravnim osobama, osobama povezanim sa Bobar grupom, sa nikakvim ili minimalnim instrumentima osiguranja, što je dovelo do nemogućnosti naplate kredita i propasti navedene banke, uslijed čega su pojedinci kojima su davani krediti, stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od približno 125 miliona BAM, a propali su i izgubljeni depoziti mnogih institucija države i entiteta, sredstva općina i javnih poduzeća, kao i depoziti građana”, tvrdi Tužiteljstvo.

Iz Tužiteljstva podsjećaju javnost da je 20.jula ove godine, u saradnji sa SIPA-om, a na prijedlog Tužiteljstva, Sud BiH je blokirao cjelokupnu ličnu imovinu osumnjičenih u ovom predmetu.

Najsloženiji predmet finansijskog kriminala u BiH
Predmet Bobar banka, najsloženiji je predmet financijskog kriminala u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini i predstavlja odlučan korak tužiteljstva i agencija za provođenje zakona, u borbi protiv nezakonitog trošenja javnih sredstava i protivzakonitog bogaćenja pojedinaca.

U optužnici se predlaže saslušanje više od 100 svjedoka optužbe, a priloženo je više stotina materijalnih dokaza, kao i opsežna stručna vještačenja.

Predmet Bobar banka je povezan i sa drugim predmetima koji će imati posljedice u BiH i šire, a na kojima Tužiteljstvo BiH radi.

“Nastavljamo borbu protiv financijskog kriminala i korupcije i naglašavamo da nas u toj borbi ništa ne može zaustaviti”, poručuju iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*