Za koga su navijali diktatori?

Najpoznatiji svjetski diktatori nerijetko su bili veliki ljubitelji fudbala, a svijet ih je zapamtio po zločinima, ubistvima, željama za pokoravanjem i apsolutizmu…

Jeste li se ikada zapitali za koga su navijali Hitler, Muslini, Franco, Čaušesku, Mugabe? Oni i mnogi drugi ostali su zapisani na najružnijim stranicama svjetske historije, a nismo sigurni da su njihovi omiljeni klubovi sretni što su u redovima navijača imali i njih.

Tako je Adolf Hitler, lider nacističke Njemačke navodno je bio pasionirani ljubitelj fudbala, a od svih njemačkih klubova omiljeni mu je bio Schalke 04. No, njemački velikan nedavno je demantirao tvrdnje britanskih medija uz pojašnjenje da u evidenciji kluba ne postoji nikakav podatak o njegovom članstvu ili kupljenoj ulaznici za neku od utakmica.

Benito Musolini, Hitlerov brat po fašizmu, bio je navijač rimskog Lacija dok je njegov kolega – španski diktator Francisco Franco, prema izvještajima, bio ljubitelj fudbala, ali nikad do kraja nije jasno za koji klub iz prijestolnice navijao: Real ili Atletico. Kakogod, navijači oba kluba nerado će priznati da je Franco bio fan njihovog najdražeg kluba.

Nicolae Ceausescu bodrio je rumunskog velikana – Steaua je za vrijeme vladavine ozloglašenog diktatora s Karpata nizala rekorde o kojima se i danas priča. Sredinom osamdesetih, postala je i prvak Evrope. Novca je tih godina u Rumuniji za fudbal bilo. Za život običnih ljudi, za hranu i vodu – nije.

Opširno su britanski mediji izvještavali i o fudbalskoj strasti Osame Bin Ladena. Talibanski lider više nije među živima, a dok je bio, pratio je utakmice londonskog Arsenala. Ne postoje izvještaji da je na nekom od mečeva prisustvovao.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*